Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Знищили унікальний архів українських газет

Регіональна громадська організація «Українці Москви» заявляє про знищення унікального газетного фонду Бібліотеки української літератури в Москві. Це було зроблено 19 листопада за наказом директора бібліотеки Наталії Шаріної, повідомили УНІАН у прес-службі організації. За даними прес-служби, це було зроблено без складання будь-яких актів, як того вимагають нормативні документи. У фонді зберігалися річні комплекти українських газет українською та російською мовами за 1988 — 2006 роки: «Демократична Україна», «Голос України», «Урядовий кур’єр», «2000», «День», «Дзеркало тижня», «Літературна Україна», «Культура і життя» та ін.

Знищено також окремі раритетні примірники українських газет ХІХ — ХХ століть, газети української діаспори Росії та інших країн, що зберігалися у відділі російської україніки, примірники часопису «Український огляд», який видавався багато років російським та українським публіцистом Руденком-Десняком, стверджують «Українці Москви».

«Злочинну акцію було проведено вранці, до приходу на роботу співробітників-українців. Шаріна та її заступник Безпалько особисто вантажили газети на автомашину, яка вивезла їх у невідомому напрямку», — сказано у повідомленні.

Як наголосили у прес-службі організації, цих комплектів газет немає в жодній іншій бібліотеці Росії. Значна частина їх являє собою історико-культурну цінність державного значення для Російської Федерації.

«Українська громадськість розглядає цю акцію як відвертий антиукраїнський шабаш, прояв агресивної неповаги до української культури та українців», — наголосили «Українці Москви». Вони вважають, що «зовсім невипадково те, що нищення фонду бібліотеки відбулося лише за два дні після невдалої спроби «молодих євразійців» розгромити у Москві виставку, присвячену Голодомору в Україні».

Раніше представники організації «Українці Москви», а також читачі і співробітники Бібліотеки української літератури в Москві просили президента Росії Володимира Путіна звернути увагу на складну ситуацію, що склалася навколо установи і в ній безпосередньо.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com