Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Поліцейські побили учасників капели «Думка»

У Франції співробітники поліції побили чотирьох учасників українського художнього колективу Національна капела України «Думка», що перебуває на гастролях у цій країні. Як повідомили УНІАН у прес-службі Міністерства закордонних справ, інцидент стався 7 грудня у французькому місті Клермон-Ферран. За інформацією, отриманою від організатора гастрольного туру, четверо учасників колективу вийшли з готелю до найближчого супермаркету придбати продукти. Оскільки зазначені особи отримали від організатора туру купюри в п’ятсот євро, під час розрахунку в магазині наявність таких великих купюр викликала підозру у працівників супер­маркету, які, своєю чергою, викликали поліцію для перевірки справжності грошових знаків.

Як роз’яснив керівник художнього колективу, до супермаркету прибули невідомі особи в цивільному одязі й почали вимагати у двох членів колективу всі наявні у них гроші. Не володіючи французькою мовою, українські музиканти не могли збагнути, чого від них вимагають, і почали опиратися. Як було згодом з’ясовано, опиралися бригаді швидкого реагування поліції. Представники французької поліції застосували силу. Побитих українських громадян у наручниках доставили до найближчого комісаріату поліції. Після допиту двох учасників інциденту було звільнено, ще двох членів колективу взяли під варту, повідомили в МЗС.

Після отримання такої інформації Посольство України у Франції вжило невідкладні заходи, аби забезпечити громадянам України належний захист. Відповідні звернення направили до поліції, МЗС Франції та офісу Прокурора міста Клермон-Ферран. Ситуація ускладнювалася постановою прокурора про тимчасовий арешт громадян України, оскарження якої, з огляду на пізній час та вихідні, було можливим лише в понеділок, 10 грудня. На вимогу Посольства затриманим було надано перекладача.

За даними МЗС, оскільки після відповідної перевірки грошові знаки визнали справжніми, та враховуючи відсутність у поліцейських ознак професійної належності під час затримання українців, Посольство звернулося до представників французьких правоохоронних органів з вимогою вжити термінові заходи, аби негайно звільнити безпідставно затриманих громадян України. Представники комісаріату поліції вибачилися за «непорозуміння» і визнали помилку французьких поліцейських під час затримання українських митців, наголосили в МЗС.

Затриманих громадян України звільнили, після цього вони звернулися до найближчого медичного закладу для зняття побоїв. Потерпілим надали координати адвокатського об’єднання «Дюссо», яке висловило готовність сприяти громадянам України в оформленні відпо­відного судового позову з метою оскарження дій французької поліції.

Наразі художній колек­тив продовжує гастрольний тур по Франції, зазначили в міністерстві. Справа перебуває на контролі в Посольстві України у Франції та Департаменті консульської служби МЗС України.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com