Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Карпачова розповіла про дискримінацію інвалідів

Уповноважена з прав людини Ніна Карпачова під час зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком внесла подання про забезпечення посиленого правового захисту осіб з обмеженими можливостями. Вона виступає за невідкладну ратифікацію Україною Конвенції ООН про права інвалідів.

Як повідомили в прес-службі Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини, на жаль, в Україні багато хто з інвалідів (а їх понад 2,5 мільйонів людей, з них 80 відсотків — працездатного віку) все частіше відчуває дискримінацію, що підтверджується результатами системного моніторингу Уповноваженої. По допомогу до Омбудсману тільки в 2007 році звернулися близько чотирьох тисяч осіб з обмеженими можливостями, тобто на третину більше, ніж в 2006 році. У кожному другому з цих звернень мова йде про проблеми, пов’язані з неналежною соціальною підтримкою і порушенням права на справедливий судовий захист. Не зменшується також число скарг на порушення житлових і трудових прав інвалідів, не кажучи вже про їх незмінні претензії до медичного обслуговування. Посилаючись на Декларацію ООН про права розумово відсталих осіб (1971), Декларацію ООН про права інвалідів (1975), Усесвітню програму дій із захисту інвалідів (1982), Стандартні правила забезпечення рівних можливостей для інвалідів (1993), Омбудсман зазначає: ці міжнародні документи не мають обов’язкової юридичної сили для держав — членів ООН. Отже черговим кроком в цій важливій сфері — услід за ратифікацією Україною в 2003 році Конвенції Міжнародної організації праці про професійну реабілітацію і зайнятість інвалідів №159 — повинні стати підписання і ратифікація Конвенції ООН про права інвалідів. Вона містить 50 статей, що стосуються розвитку фундаментальних положень Загальної декларації прав людини із забезпечення рівних можливостей користуватися всіма правами і свободами незалежно від стану здоров’я. На думку Карпачової, ратифікація нашою державою названої Конвенції і Факультативного протоколу до неї, на чому наполягає також Національна Асамблея інвалідів в Україні, дозволила б створити відповідне правове поле для більш ефективного і справедливого захисту прав людей з особливими потребами.

За повідомленнями інтернет-сайтів

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com