Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Сходинки часу

Скасовано однопартійність в СРСР

7 лютого 1990 року після третього дня масових мітингів у Москві та інших містах СРСР пленум Центрального комітету Компартії Радянського Союзу погодився з пропозицією президента Михайла Горбачова і проголосував за скасування однопартійної системи. Фактично КПРС погодилася, аби альтернативні політичні партії мали можливість боротися за політичну владу в країні. Це стало ще одним симптомом колапсу радянської системи, яка зазнала краху менш, ніж через два роки — 25 грудня 1991 року Михайло Горбачов подав у відставку з поста президента СРСР, а 31 грудня 1991 року Радянський Союз офіційно припинив своє існування.

Антонов з’явився на світ

1906 року народився Олег Костянтинович Антонов, український авіаконструктор, який створив понад 60 типів транспортних літаків і планерів.

Кривава баталія пригальмувала Наполеона

8 лютого 1807 року біля прусського міста Прейсиш-Ейлау відбулася франко-російська битва з участю майже 150 000 чоловік. Бій, що призвів до загибелі 26 000 росіян і 30 000 французів, не приніс перемоги жодній із сторін, однак змусив Наполеона на три місяці відкласти активні дії проти Росії.

Помер великий поет

10 лютого 1837 року в Санкт-Перербурзі від рани, отриманої попереднього дня на дуелі, на 38-у році життя помер видатний російський поет Олександр Сергійович Пушкін.

Буковина стала українською

1947 року Союзники по антигітлерівській коаліції в роки ІІ Світової війни підписали в Парижі договір з Італією, Болгарією, Угорщиною, Румунією і Фінляндією, котрі були змушені змиритися з втратою територій і необхідністю виплачувати репарації. Італія втратила свої колонії, передала Югославії частину Хорватії, а Трієст був оголошений під контролем англо-американських військ (до 1956 року); Греція отримала від Італії Південні Соради, СРСР від Фінляндії — Східну Карелію, від Румунії — Буковину і Бессарабію; Румунія повернула собі Трансильванію (належала Угорщині), а Болгарія відмовилася від претензій на Македонію й отримала Південу Добруджу (належала Румунії).

Звільнено Нельсона Манделу

11 лютого 1990 року в Південній Африці після 27 років ув’язнення звільнено борця за права чорношкірих Нельсона Манделу, засудженого 1964 року на довічне ув’язнення. Звільнення Мандели було однією з умов, які висунув Африканський Національний Конгрес (АНК) в обмін на згоду брати участь у розробці нової конституції країни. Після звільнення Нельсон Мандела представляв інтереси АНК на переговорах з урядом білої меншості з приводу скасування апартеїду. 1993 року він разом з Вілемемом де Клерком був удостоєний Нобелівської премії миру. 1994 року АНК здобув перемогу на перших у ПАР вільних виборах. Нельсона Манделу було обрано президентом ПАР, він залишався на цьому посту до 1999 року.

Клінтон подолав загрозу імпічменту

12 лютого 1999 року закінчився п’ятитижневий суд Сенату з приводу імпічменту президента США Білла Клинтона у зв’язку з його «негідною поведінкою» в стосунках з практиканткою Білого дому Монікою Левінскі. Згідно з конституцією США, голова Верховного суду країни — Вільям Ренквіст — став головою засідання, а сенатори — членами жюрі. Для відставки президента необхідно було набрати дві третини голосів, але, попри доведеність обох пунктів звинувачення — лжесвідчення і перешкода правосуддю — за жодним з пунктів обвинувачення не було досягнуто навіть простої більшості голосів, і Білл Клинтон зберіг за собою пост президента.

Народився кінематограф

13 лютого 1895 року французькі винахідники Луї та Огюст Люм’єр запатентували «кінематограф» — пристрій, який поєднував у собі функції кінокамери і проектора. Восени цього ж року вони провели з його допомогою перший публічний кіносеанс.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com