Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Пенсії за хабарі

Нещодавно стало відомо, що Головне управління Служби безпеки України в АР Крим виявили порушення при нарахуванні громадянам пенсій з інвалідності.

Згідно повідомлення прес-служби відомства у деяких справах кримських пенсіонерів — інвалідів були знайдені довідки медико — соціальної експертизи (МСЕК), які мали низку ознак, які свідчали про їх фальшивий характер. Довідки датувалися різними роками — з 2004 до 2007 рр.

Співробітниками СБУ було виявлено п’ять схем, за якими надавалися данні, що не відповідали дійсності. Зокрема, фальшиві довідки реалізовувалися через посередників, які не мали жодного відношення до медицині та пенсійного фонду. Серед людей, які користувалися послугами цих посередників користувалися не лише люди, які не мали проблем зі здоров’ям. Були серед них і дійсні інваліди, які втомившись від довгого очікування оформлення довідки довіряли посередникам оформлення документів. Вартість виготовлення довідки — 200 доларів США.

ГУ СБУ в АРК було порушено 24 карні справи. Призупинено виплату необґрунтовано нарахованих пенсій на суму більш ніж 400 тисяч гривень. До бюджету було повернено більше 300 тис. грн. Крім того, було змінено порядок прийому у громадян документів при оформленні пенсій з інвалідності. Громадяни, які отримували пенсії за фальшивими довідками повинні повернути її до бюджету.

Все це так би мовити офіціоз. Погляньмо на цю ситуацію з іншого боку. Візьмемо у якості приклада інваліда другої групи з дитинства. Згідно рішенню МСЕК він зобов’язан кожні два роки проходити обстеження та підтверджувати свою інвалідність. Довідка, яку йому дає медико-соціальна експертиза діє до певного числа. Саме до цієї дати він повинен не лише пройти потрібних лікарів, здати їх виписки, пройти стаціонар, а і отримати «запрошення» до МСЕК. Якщо термін, який залишається до «часу Х» досить малий, то інвалід ризикує не отримати вчасно свою пенсію. Тобто, доти, доки він не отримує нову довідку МСЕК, пенсію виплачуватися не буде. Лише після цього кошти йому повернуться. А чим жити цей період? На це питання ніхто відповіді не дає. Добре, якщо інвалід має роботу та мешкає з родичами. А якщо ні? Держава наче знущається з цих людей. Мало того що платить їм копійки (інваліди які працюють, отримують 284 грн. соціальної допомоги), а ще й затримує їх.

Для того щоб вчасно отримати довідку МСЕК нашому інваліду з дитинства потрібно розпочинати проходити лікарів аж за півроку до закінчення своєї довідки. Паралельно, потрібно відлежати приблизно два тижні в лікарні. Але туди потрапити теж справа не із легких — треба чекати вільних місць. Проходження лікарів теж та ще історія. Наприклад у місті Сімферополь (АР Крим) на 350 тисяч мешканців лише один лікар сурдолог (щось-то на зразок отолорінголога, але більш широкого профілю), один лікар ортопед, лише один апарат магнитно — резонансної томографії. Про черги не слід і казати. В середньому інвалід повинен пройти біля десяти лікарів, зробити цілу купу аналізів, досліджень. Зауважте, що все це далеко не безкоштовно. В цілому, за термін проходження лікарів інвалід має витратити біля 400 гривень. І це тільки на обстеження та аналізи. А додайте до цього необхідні ліки. От і маємо — держава сама спонукає наших інвалідів шукати шляхи як обійти усю цю бюрократію.

Ніка Костенко
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com