Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Зіркові війни мера та прем’єра. Апокаліпсіс відтерміновано

Минулого тижня спокій киян було атаковано — три чверті маршрутних таксі оголосили страйк і вимагали від Київської міської держадміністрації (КМДА) згоди на підвищення тарифів. «Випадково» виступ приватних перевізників проти киян збігся із запланованим Юлією Володимирівною звітом голови КМДА Леонідом Черновецьким перед Кабінетом Міністрів.

Звіт з виконання актів законодавства та вирішення актуальних проблем розвитку Києва було включено до блоку тем, зарахованих до пріоритетних питань державної політики.

Київський міський голова Леонід Черновецький заявив, що не звітуватиме перед Кабміном, натомість згоден доповідати з цього питання Президенту України Вікторові Ющенку. Секретар Київради Олесь Довгий оголосив відкритого листа Черновецького до голови Кабміну Юлії Тимошенко, де столичний градоначальник звертав увагу на надмірну політизацію роботи урядової команди, чим і пояснював свою неявку «на килим» до Прем’єра.

«Очевидно, і в київській проблематиці політичні пристрасті урядовців часто беруть гору над здоровим глуздом. Зокрема, максимально політизованою виглядає підготовка окремих міністрів до засідання «слідчої комісії Кабміну щодо Києва», — йшлося у листі. Тому київський міський голова відмовляється брати участь у роботі «так званої «слідчої комісії Кабміну» та засіданні Кабінету Міністрів України, присвяченому цій тематиці». «Переконаний, що ця політична вистава є фарсом і не має на меті встановити істину, а лише виконати політичне замовлення», — продовжив столичний голова.

Неявка Київського міського голови для Прем’єра була передбачуваною. Відтак її кабмінівці щільними лавами на чолі зі своєю провідницею атакували віртуального противника, затаврувавши його різними ганебними словами на кшталт «махрової корупції».

Віртуально атакований Черновецький наголосив, що готовий звітувати перед Київською громадою, яка наділила його владними повноваженнями і закликав Юлію Тимошенко «до бар’єру». «Не зважаючи на те, що Юлія Володимирівна завжди ухилялася від діалогу зі мною у прямому ефірі, а діяла іншими методами і чужими руками, я готовий від імені всіх киян зустрітися з нею для відкритої дискусії у прямому ефірі будь-якого телеканалу», — виголосив мер Києва.

Що ж до суті конфлікту Тимошенко — Черновецький, то як сказав Олександр Мороз на «Свободі» каналу «Інтер», «якби Леонід Михайлоич віддав перевагу рейдерам від БЮТ, — не було б жодних проблем». Однак…

Як і передбачалося, підлеглі (16 — «за», 5 — «утрималося») прийняли рішення щодо звернення Президента України Віктора Ющенка з проханням звільнити Леоніда Черновецького з посади голови Київської міської державної адміністрації. Водночас урядовці ухвалили рішення звернутися до Верховної Ради з пропозицією невідкладно розглянути питання щодо прийняття рішення про проведення дострокових виборів мера Києва і Київради. Крім того, звернутися до Генеральної прокуратури з проханням розслідувати факти порушення законодавства посадовцями КМДА.

Леонід Черновецький не мовчить, у відповідь лунають звинувачення Кабінету Тимошенко, що «галопуюча інфляція, зростання цін на бензин та енергоносії не стали об`єктом пильної уваги уряду». Замість цього, за словами мера, Кабінет Міністрів «вибрав тактику відволікання уваги мешканців столиці та всієї України від нагальних проблем шляхом політичних інтриг і популізму».

«Ці методи шантажу і залякування свідчать, що уряд перестав керуватися здоровим глуздом, а діє за принципом «революційної доцільності», і це у жодному разі не служить інтересам киян», — говорить посадовець.

«Зрозумівши, що жодними законними способами не вдається здійснити переворот у Києві, а методи шантажу та тиску стосовно мене не спрацьовують, уряд йде на такий безпрецедентний крок як скорочення бюджету Києва, який цього року став рекордним за всю історію незалежної України. Не важливо, у чиїх інтересах це буде зроблено, але це не на користь мільйонів киян», — наголошує голова КМДА.

«Від імені всіх киян я маю намір звернутися до Президента України як до Гаранта Конституції з проханням відправити уряд у відставку. Цілковите ігнорування Основного Закону України та інших законодавчих актів Кабінетом Міністрів демонструє абсолютну правову та управлінську безграмотність деяких його членів. Надумані результати «роботи» комісії я оцінюю як спробу тиску на Президента, на мера Києва і на всіх киян з метою ухвалення неконституційного рішення, яке зневажає права кожного», — огризається Черновецький.

На захист мера Києва стає Секретаріат Президента. Він говорить, що пропозиція уряду звільнити Леоніда Черновецького з посади голови Київської міської державної адміністрації безпідставна і неприйнятна. «Водночас юридична недосконалість цієї ініціативи очевидна, як і цілком зрозумілим є її політичний аспект. Маємо черговий приклад, коли кон`юнктура і грубий піар витісняють право і закон на далеку периферію», — звертає увагу Віктор Балога.

«Кабінет Міністрів жодних компроматів на пана Черновецького не надав, а публікації в інтернеті, не підкріплені порушеними кримінальними справами, не можуть бути бодай мінімально серйозним аргументом, — зазначає глава Секретаріату Президента. — Столичний керівник перед законом чистий і, наскільки мені відомо, Генпрокуратура не має до нього претензій».

«Закон один для всіх, і це гасло привело нинішню коаліцію до перемоги на парламентських виборах. Неможливо спонукати Президента порушити закон, хоч би як це комусь хотілося. Звісно, багатьом кортить відправити столичного градоначальника за 101-й кілометр. Але для цього слід послуговуватися лише законом, а не політичною доцільністю. Інакше може трапитися, що за такою ж доцільністю і за тим же кілометражем загримлять ті, хто нині вбраний у білі кольори, які символізують чистоту і бездоганність. Однак для України це неприйнятний сценарій», — підсумовує Балога.

Аж тут, неочікувано для атакуючої сторони, Леонід Черновецький звертається з листом до Президента України, де просить відсторонити його від виконання обов’язків голови КМДА на десять днів і вважати, що в цей час він перебуватиме в неоплачуваній відпустці за власний рахунок і за власним бажанням. Такої партизанщини прибічники Тимошенко передбачити не могли.

Головний міський очільник запропонував Президенту гідний вихід із ситуації, в яку Віктора Ющенка намагалася затягти Прем’єр — мовляв, на засіданні Кабміну звучали вислови на його адресу, що ганьблять його честь і гідність, тому він наполягає на створенні «незалежної й неупередженої комісії».

Цей поміркований, навіть мудрий, крок привітали на Банковій. Як підсумок, Указ Президента «Про відсторонення. Черновецького від виконання повноважень за посадою та проведення службового розслідування»:

«Керуючись статтями 102, 118 та 119 Конституції України, відповідно до статті 22 Закону України «Про державну службу» постановляю:

1. Відсторонити від виконання повноважень за посадою Черновецького Леоніда Михайловича — голову Київської міської державної адміністрації — терміном на п’ятнадцять днів.

2. Провести у п’ятнадцятиденний термін службове розслідування невиконання Л. Чер­новець­ким — головою Київської міської державної адміністрації — службових обов’язків, порушення ним Конституції і законів України, невиконання актів Президента України, Кабінету Міністрів України, що зазначені Кабінетом Міністрів України як підстави внесення ним подання про звільнення Л. Черновець­кого з посади голови Київської міської державної адміністрації (далі — службове розслідування).

3. Утворити комісію для проведення службового розслідування».

Комісію створено. Рішення заздалегідь відоме. Юлія Володимирівна дещо розчарована. Банковій підфортило. Адже віднині Секретаріат до своїх активів спокійнісінько занесе «кишенькового» київського голову. Зрозуміло, Глава Секретаріату Президента Віктор Балога переконаний в об’єктивності комісії, створеної Президентом Віктором Ющенком для вивчення діяльності глави КДМА Леоніда Черновецького. «Прізвище Черновецького давно викликає резонанс, до того ж і з негативним, і з позитивним знаками. Комісія має встановити частку правди в обвинуваченнях на його адресу, які, на думку уряду, є достатньою підставою для звільнення з посади», — наголошує головнокомандувач пропрезидентських рядів. Він переконаний, що висновки комісії буде важко поставити під сумнів з огляду на її склад, «в якому дотримано балансу між фаховістю та політичними мотивами».

Що ж до лідерки БЮТ і за суміництвом Прем’єра, то особливого розпачу від неї не слід очікувати, адже вона привселюдно оголосила про спробу виконання ще однієї зі своїх передвиборних обіцянок. І це вже досягнення. Не те, що забавки про контрактну службу. Нагадаємо, що майже не поміченою залишилася Постанова Кабміну №156 від 5 березня, яка затвердила чисельність громадян України, які підлягають призову на строкову військову службу (Міноборони планує призвати 21 600 громадян на строкову військову службу у квітні-травні, що на 8 310 менше, ніж за цей період минулого року). Що ж до Києва, то, власне, PR за рахунок киян БЮТ ще не завершив. Продовжуватиметься він і у стінах ЦВК — Центральна виборча комісія уникатиме реєстрації наступних за списком депутатів Київради від БЮТ замість «перебіжчиків». Блок Тимошенко наполягатиме на реєстрації. На горизонті — надія сформувати в Київраді нову більшість, зняти Олеся Довгого з посади секретаря й ухвалити рішення про перевибори до Київради. Головні баталії ще попереду…

 

P.S. На початку статті я зауважив, що виклик «на килим» до Кабміну київського мера збігся (тепер зрозуміло, що невипадково) з організованим страйком приватних маршрутних перевізників. На жаль, знову заручником протистояння Прем’єра і Президента став пересічний громадянин, простий киянин. Прем’єр вкотре довела, що важіль власної перемоги над Ющенком для неї є єдиним значущим. Кожен, хто б і як не оцінював діяльність чинного голови КМДА Леоніда Черновецького, навіть попри затори в метро чи довжелезні черги у спальних районах Києва, могли переконатися у спроможності державного комунального транспорту протистояти беззаконню приватних перевізників маршрутних таксі. Отже головне, що опинилося поза увагою громадськості — створено прецедент протистояння державного комунального господарства з приватним сектором. КМДА (читай: держава) знайшла важелі протидії диктату приватного хапуги і вийшла переможцем. Сьогодні виграли кияни. Але ще не програла Юлія Тимошенко.

Віктор Вірний
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com