Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Підприємництво в Україні: бути чи не бути?

На це нагальне питання сучасності намагалися дати відповідь учасники засідання чергового Дискусійного клубу, що регулярно проводить Український Народний університет найбільшого та кращого недержавного ВНЗ України — Міжрегіональної Академії управління персоналом. Тема цього засідання — «Політико-правові основи підприємницької діяльності в Україні».

В умовах сучасних соціально-економічних реалій, що пов’язані з переходом до ринкових відносин, в державі виникає нагальна потреба у спеціалістах, що мали б всебічну підготовленість. На жаль, вітчизняні вузи здебільшого нехтують принципом універсальності освіти. Випускники вищих навчальних закладів часто не мають елементарних знань з питань правового, економічного, політичного характеру, що, як свідчить практика, надзвичайно негативно позначається на якості їх подальшої професійної діяльності. Вирішенням цих завдань і займається Український Народний університет. В цьому закладі, що створено за ініціативи Академії, кожен охочий має можливість підвищити свою професійну кваліфікацію, рівень політичної та правової культури, а також загальний культурно-освітній рівень. В основу підготовки фахівців тут покладено фундаментальні принципи активізації людського фактору на засадах ринкової економіки. Підготовка слухачів Українського Народного університету базується на міждисциплінарному підході у вивченні актуальних проблем сучасного бізнесу, економіки та підприємництва, психології, права, а також на засвоєнні ними відповідного комплексу знань, необхідних для ефективного виконання професійних функцій в нових соціально-економічних умовах.

Навчальний процес організовується в університеті як на основі традиційних лекцій і семінарських занять, так і у формі бесід, загальних дискусій, круглих столів, консультацій. Саме такі неформальні зустрічі стали улюбленою формою спілкування слухачів та викладачів Українського Народного університету, а також їхніх гостей — видатних політиків, відомих громадсько-політичних діячів, народних депутатів, практиків у сфері економіки, права, психології, яких завжди радо приймає Дискусійний клуб. Цього разу гостем клубу був голова Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Костянтин Ващенко.

Як вчений-політолог, Костянтин Олександрович показав важливість стабільного розвитку підприємництва, передусім малого та середнього бізнесу, в контексті збереження політичної та економічної стабільності держави. Ознайомив з різними теоріями, концепціями, моделями розвитку бізнесу, які обґрунтовані світовою та вітчизняною наукою і апробовані в економічній практиці. Висвітлив основні засади діяльності підприємництва та розкрив сутність підприємницької діяльності. Зацікавили присутніх і правові аспекти цього питання. Зокрема, чинна законодавча база України, яка регламентує діяльність підприємців, і яка, до слова, є однією з кращих та найпрогресивніших у Європі та гідно оцінена західними експертами. Як державний службовець, Костянтин Ващенко поділився з присутніми своїми думками з приводу діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування щодо сприяння розвиткові малого та середнього бізнесу, зробив критичні зауваження стосовно проблем, які є в цій царині, та які не дають можливості бізнесу розвиватися повноцінно. «Досвід показує, — зазначив, зокрема, він, — що підприємці є чи не найважливішою складовою будь-яких політичних, економічних та культурних процесів, які відбуваються у державі, знаходяться постійно в центрі уваги, а часто стають розмінною монетою в різних політичних іграх, чого бути в жодному разі не може. Підприємці завжди прагнуть мати нормальні правила гри, і вони повинні їх мати. Проте всі реформи, які відбувалися у сфері підприємництва у нас в країні — при всьому тому позитиві, який вони справили на розвиток вітчизняного бізнесу, не супроводжувалися змінами у державному апараті, місцевому самоврядуванні, що повинні були б звестися до формули — обмежити контакт чиновника та підприємця. На жаль, до цього ще далеко. І нині саме чиновник, часто через призму власних інтересів, вирішує долю підприємця. Це важкий спадок нашого радянського минулого». Костянтин Олександрович висловив упевненість, що цю ситуацію виправлять державні службовці нової генерації — з іншою психологією, новаторськими підходами та прогресивним мисленням, зокрема, і випускники Міжрегіональної Академії управління персоналом, які обов’язково прийдуть на зміну теперішній бюрократії.

Підтримали цю думку, зокрема, присутні на засіданні Дискусійного клубу ректор МАУП, професор Микола Головатий та генеральний директор Президентського Університету МАУП, професор Валерій Захожай. «Яким же має бути сучасний фахівець? — відзначив Микола Федорович. — Це повинна бути високопрофесійна людина, яка чудово володіє організаторськими здібностями. А ще вона повинна бути справжнім громадянином своєї держави. Ці якості потрібно виховувати. В Міжрегіональній Академії управління персоналом це питання пріоритетне. На його вирішення застосовуються різноманітні форми роботи зі студентом. Дискусійний клуб при МАУП — одне з найцікавіших явищ в цьому процесі. Клуб працює вже майже три роки, і тут студенти зустрічаються з відомими людьми, які є політиками і громадськими діячами, науковцями та представниками культури і мистецтва, спортсменами. Це, зокрема, непересічні та видатні постаті сучасності — Левко Лук’яненко, Борис Олійник,  Геннадій Удовенко, Михайло Сирота, які бувають у нашому молодіжному дискусійному клубі і обговорюють з викладачами, зі студентами найрізноманітніші проблеми. Так і формується майбутня українська еліта».

За велику і плідну роботу, неабиякий особистий внесок у справу розвитку України, як державного службовця та вченого, Костянтина Ващенка цього дня було відзначено почесною нагородою Міжнародної Кадрової Академії, а також присвоєно звання «почесний доктор МКА». З чим щиро його вітаємо!

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com