Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Війна вождів: хтось да виживе...

Якось один мій знайомий зазначив, що жінку-політика можна розглядати виключно як політика, а не жінку. «Політик в спідниці» вирізняється лише завзятістю, яка чоловікам, здебільшого, і не снилася. Тоді я зголосився йому суперечити, сьогодні ж...

Суперечності наростають

«Тут Іполитові Матвійовичу урвався терпець і, крикнувши «можливо?», він смачно плюнув в обличчя панотця Федора.

Панотець Федір негайно плюнув в лице Іполитові Матвійовичу і теж влучив. Стерти слину було нічим: руки держали стілець». Так виглядають нинішня політична ситуація, Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко...

Характеризуючи останні політичні події і загалом те, що відбувається в українських владних коридорах, екс-міністр оборони і народний депутат фракції НУ-НС Анатолій Гриценко на минулому тижні зазначив: «Відносини між гілками влади, зокрема між Президентом і Урядом, перейшли вже у ворожу фазу, абсолютно відкриту ворожу фазу. Це зрозуміло. Юлія Володимирівна тиждень тому заявила, що вона глибоко поважає Президента. Я думаю, вона, нажаль, не уявляє, як глибоко Президент її «поважає».

«Люди це теж розуміють, і вони бачать, наскільки конфліктний характер відносин між Президентом і Урядом, коаліційним урядом. Це негативно впливає на все суспільство. Абсолютно дезорієнтована місцева влада, і наслідки такої діяльності відчувають на собі, на своїх кишенях наші громадяни», — підсумував нардеп.

Сьогодні Секретаріат Президента в особі його Глави Віктора Балоги прямо заявляє, що «Прем’єр-міністр свідомо провокує конфлікт із Главою держави». Він вимагає звільнити економічний блок Уряду за постійні прорахунки. Говорить, що «відверто корисливі, грубо прагматичні дії команди Юлії Тимошенко маскуються красивими і пафосними фразами про єдність, демократію та боротьбу з корупцією. Однак насправді створюються політичні та бізнесові схеми, які мають забезпечити монопольне становище БЮТ і її верхівки на політичній арені, у владі, в економіці. Проводяться тіньові оборудки та укладаються таємні домовленості, які мають забезпечити владну та фінансову міць цієї політичної сили. У хід пущено весь арсенал засобів, дуже часто сумнівних з точки зору закону та моралі».

Черговим каменем спотикання, що зовсім не дивує з огляду промови Юлії Володимирівни у ПАРЕ, стало голосування за закон «Про кабінет міністрів України». Фракція БЮТ залишила залу пленарних засідань Верховної Ради, тільки-но парламент приступив до розгляду нової редакції цього закону і усамітнилася в парламентському кінотеатрі, де приблизно дві години редагували текст офіційної заяви.

БЮТ закликав розглянути спочатку законопроект про позбавлення депутатів пільг. «Фракція БЮТ голосуватиме за закон «Про кабінет міністрів України» лише після скасування депутатських пільг», — повідомив глава фракції Іван Кириленко. А цієї події, здається, й годі чекати.

Ще одним гаслом демаршу БЮТ стала вимога до Президента щодо повернення діяльності РНБО до «державної суті і очищення її від випадкових людей». Не обійшлося і без звинувачення на адресу Секретаріату і прямих погроз. «Будь-які плани та спроби, що сьогодні плетуться в Секретаріаті Президента на манер прямого президентського правління і термінового референдуму щодо Конституції, отримають адекватну відповідь», — заявив глава фракції БЮТ у Парламенті.

Блок виступив з ультиматумом до Президента. «Спровоковане не нами протистояння між главою держави і його Секретаріату, з одного боку, та урядом — з іншого, зайшло так далеко, що мовчати більше не можна», — заявив Кириленко. БЮТ запропонував Президенту «негайно скасувати всі укази та нормативні акти, що блокують роботу демократичного уряду й дати йому, зрештою, працювати».

Нагадаємо, ухвалення закону про Кабінет міністрів є одним з пунктів коаліційної угоди. Він суттєво обмежує повноваження прем’єр-міністра і посилює впливовість президента України. Раніше Верховна рада України ухвалила цей законопроект у першому читанні. Ціною підтримки президентського законопроекту з боку БЮТ були гарантії підтримання НУ-НС вигідних БЮТу законів про імперативний мандат та ухвалення урядової програми дій, яка гарантує чинному уряду імунітет до відставки на рік.

Парламентська республіка

Часом раніше. «Неймовірне презирство звучало в словах Іполита Матвійовича. Він окинув панотця Федора поглядом незвичайної шляхетності і, взявши під пахву стілець, повернувся, щоб піти геть. З криком: «Ні, прошу вас, — він знову ухопився за стілець. Було відновлено попередню позицію. Обидва супротивника стояли, впершись у ніжки, наче коти чи боксери, міряли один одного очима, походжаючи то туди, то сюди».

«Трагічна пауза тривала цілу хвилину.

— То це ви, святий отче, — проскреготів Іполит Матвійович, — полюєте на моє майно?

Із цими словами Іполит Матвійович хвицнув святого панотця ногою в стегно.

Панотець примірився, люто пнув предводителя в пах, — той аж зігнувся»...

Нині лідерка блоку свого імені не потребує ні імперативного мандату, адже ряди БЮТ і так збиті в один «монолітний кулак», ухвалення урядової програми її не цікавить взагалі, адже вона намірилися «піти» на піку своєї популярності. Відтак у Страсбурзі вона виступила за те, щоб Україна стала парламентською республікою, «як це характерно для європейських держав». Мовляв, «парламентська республіка має переваги перед будь-якими монополізованими системами влади». Отже, рішення прийнято й озвучено.

Юлія Тимошенко повідомила Раді Європи, що в Конституції України є три ключові позиції, які необхідно змінювати. Зокрема, за її словами, це стосується реформування правової системи і розмежування функцій влади. «Необхідно зробити Україну традиційною парламентською республікою, так як це сповідує досвід Європи». Глава БЮТ і за сумісництвом Прем’єр-міністр України заявила, що на даному етапі консультації з питання внесення змін до Конституції України відбуваються успішно, і прогнозує, що ці зміни будуть прийняті — «а це означає, що Україна пройде ще один етап шляху до демократії, до утвердження верховенства права».

Свисток з викарбованим серцем, подарований Великим комбінатором Балогою, використаний за призначенням — до дій — правда, нею, власницею, характером і напрямком дій визначеним.

«Справді, зараз наша команда має найвищі шанси для перемоги на виборах президента. Саме тому ми хочемо скористатися цим унікальним часом, щоб на рівні Конституції в Україні була закріплена демократія. І я вірю, що парламентська форма правління — дуже сильна форма правління, якщо її правильно конституційно побудувати. Це не значить, що в країні буде відсутній президент або він не буде вибиратися всенародно. Його повноваження будуть визначені форматом парламентської республіки», — заявила Глава Уряду.

Спікер Арсеній Яценюк намагається дистанціюватися від БЮТ і озвучує свою давню тезу про те, що найоптимальнішою формою для України є парламентсько-президентська республіка, а про «кардинальну зміну форми державного устрою» можна буде говорити лише через 10—15 років. Але прем’єрка так довго чекати не збирається.

На хвилі протистояння БЮТ і Президента човен Партії Регіонів набирає обертів. Партія регіонів виступає за притягнення уряду та прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до відповідальності за стан справ у країні. Про це йдеться у переданій УНІАН заяві Партії регіонів. «Ми ніколи не були прихильниками того, щоб політики, які руйнують державу, так легко маніпулювали суспільством, як нині це вони роблять в Україні», — наголошують автори заяви.

Тим не менш, усе гучніші заяви БЮТ про можливу відставку уряду Тимошенко. Суперечки, розбрат та взаємні докори всередині «демократичної коаліції» не залишають надій на конструктивну та продуктивну співпрацю. Парламентська фракція БЮТ дедалі буде поводитися агресивніше і жорсткіше. Коаліційна криза буде тліти і тхнути до часу «Ч», визначеного Юлією Володимирівною.

А тим часом від БЮТ лунатиме, що заяви БЮТ «ні в якій мірі не стосуються соратників із демократичної коаліції» — НУ-НС. Однак, поки що усі зусилля БЮТ створити ситуацію, щоб Ющенко спровокував розпад коаліції, зазнають краху.

Водночас. Дії Президента та його Секретаріату не тільки дошкуляють БЮТ, вони набридли тим же членам НУ-НС, тій самій «Самообороні», одкровеннічає на сторінках «Дня» бютівець Володимир Яворівський. «Коли Секретаріат Президента перейшов межу, ми не змогли більше мовчати. Я вірю в те, що коаліція демократичних фракцій працюватиме ще довго, хоча визнаю, що суперечки між СП, з одного боку, й урядом, з другого, дещо гальмують ефективну й продуктивну роботу демократичного Кабінету Міністрів», — зазначає інший бютівець Володимир Філенко.

Глава Секретаріату Президента Віктор Балога вказує, що заяви депутатів від БЮТ про можливу відставку нинішнього уряду свідчать про те, що прем’єр Юлія Тимошенко готується скинути з себе відповідальність за економічні прорахунки свого Кабміну. Балога розцінює такі висловлювання БЮТ «як підготовку громадської думки до того, що нинішній прем’єр-міністр скине з себе відповідальність, коли, театрально грюкнувши дверима Кабміну, залишить країну під тягарем економічних проблем».

Це добре розуміють і в Секретаріаті Президента, і представники опозиції. Зокрема, Ганна Герман заявила, що команда БЮТ загалом та її лідер, зокрема, намагаються вибрати зручний момент для провокування відставки уряду для того, щоб Юлія Володимирівна зістрибнула з ризикованого, з точки зору рейтингів, прем’єрського поїзда на піку популярності.

Керівник Секретаріату Президента звертає увагу, що в останніх заявах урядовців, призначених за квотою БЮТ, та публічних відозвах від імені цього блоку, все частіше звучить слово «вимагаємо». Секретаріат розцінює це як ознаку деякої знервованості у лавах цієї політичної сили, що йде не на користь спокійній і конструктивній роботі. «Маю рецепт, як позбутися нервового фактора у державних справах. В одному випадку, а саме у Верховній Раді, треба замість гнівних виступів із трибуни голосувати. Наприклад, за нову редакцію Закону «Про Кабінет Міністрів». В іншому випадку — в уряді — не приймати сумнівних постанов і не провокувати конфліктів із Главою держави. І тоді у трикутнику парламентська коаліція-Кабінет Міністрів-Президент буде лад і спокій, чого вже давно і з нетерпінням чекає українське суспільство», — наголошує Віктор Балога.

Заслуговує на увагу, хоч і розлога, цитата з коментаря щодо прогнозу політичної ситуації регіонала Тараса Чорновіла. Він каже: «Я думаю, швидше за все, відставка буде восени, хоча, можливо, й влітку під акомпанемент якогось гучного скандалу, суть якого поки є таємницею. Річ у тім, що Юля має дві мети. Перша — зіскочити з прем’єрської посади на хвилі популярності. До речі, хтось із австрійських вчених наприкінці ХIХ ст. розвинув теорію, що у первісних людей було неприйняття психікою акту кохання й народження дитини: одне дуже приємно, друге — вельми болісно. Але вони це не поєднували, дев’ять місяців пролітали, й одне з другим вони не пов’язували. Юлія Володимирівна ж, напевно, вважає українців такими ж первісними людьми, які не спроможні поєднувати, аналізувати, порівнювати й робити висновки, й тому робить ставку, щоб піти у відставку на піку. А от друга мета Юлі — створити собі й своєму оточенню серйозну базу під президентські вибори. Саме тому вона так жорстко бореться за Фонд держмайна, за рішення судів щодо «Дніпроенерго» й так далі. Я думаю, що нещодавній демарш бютівців — це, звісно, ставка на відставку, але потім, а наразі — це колосальний торг. Віктору Ющенку сьогодні невигідна її відставка, і я підозрюю, що сьогодні Юля, чудово це розуміючи, виторговує в Президента все, що може, роблячи то крок уперед, то крок назад у війні із Секретаріатом. А коли буде створена база, можна йти у відставку й іти в Президенти. А з нинішніми повноваженнями, які є в Президента, при відвертому волюнтаризмі й диктаторських цінностях можна спокійно узурпувати владу. Тому великих президентських повноважень їй, у принципі, й не треба, Юля і з цими повноваженнями зможе всі гайки закрутити, якщо стане Президентом».

«Тимошенко не вдасться заховати голову в пісок і вдавати, що зростання інфляції, ривок цін, невизначеність із газовими поставками на наступний рік не мають до неї ніякого відношення. Нинішній уряд має, принаймні, працювати ще п’ять—шість місяців, щоб виконати публічну обіцянку прем’єра та вгамувати за цей час розгнуздану інфляцію», — заявляє Глава Секретаріату Президента, не кривлячи душею, що запорукою єдності та міцності парламентської більшості є неухильне виконання коаліційної угоди між БЮТ і блоком «Наша Україна — Народна Самооборона». Але на це годі й чекати.

На закиди керівника президентського секретаріату, що дії прем’єра Тимошенко направлені на розвал коаліції, Голова Уряду відповідає і відповідатиме: «Я ціню єдність коаліції й не допущу, щоб окремі люди її зруйнували. Для нас неприйнятний жоден інший формат коаліції, окрім існуючого. Існуюча коаліція — це вистражданий результат».

 «Сьогодні заява якого-небудь клерка із Секретаріату Президента не може слугувати підставою для руйнування коаліції. Коаліцію не можна зруйнувати арифметично. Коаліція може бути зруйнована тоді, коли хтось нехтує коаліційною угодою», — заявляє «великомучениця» п’ятьох парламентських скликань Лілія Григорович, НУ-НС. Таких ставатиме все більше.

Нині кривить душею Юлія Володимирівна, заявляючи, що нібито вона не звертає увагу на заяви Секретаріату Президента, зокрема, про корупцію Уряду в питаннях земельних аукціонів. «От клянусь, я не читаю подібних заяв Секретаріату Президента. Я вважаю, що це білий шум, на який нормальні політики мусять не реагувати», — наголошує лідерка БЮТ.

З огляду вміння Юлії Володимирівни концентруватися і спрямовувати усі зусилля задля досягнення бажаного, тепер парламентська республіка стає єдиним і безальтернативним проектом. Інша справа, що всі наявні, як і удавані, ресурси, що знаходяться в розпорядженні Тимошенко, стануть предметом торгу в цій грі на довгу дистанцію. «Лохарити» будуть і НУ-НС, і Партію Регіонів, але, при найменшій нагоді і перш за все — Президента — Юлії Володимирівні вкрай необхідно позбавити Віктора Ющенка єдиної і основної опори в особі Віктора Балоги, глави Секретарату Президента.

« — Ви аферист! — крикнув Іполит Матвійович. — Я вам морду наб’ю, панотче Федоре!

- Руки короткі, — одказав батюшка».

Сьогодні звинувачуючи Секретаріат і безпосередньо його Главу, Юлія Тимошенко і Ко фактично нападають на Президента. Останнє звинувачення на адресу Балоги бютівця і за сумісництвом Глави Держкомітету України з Держрезерву Михайла Поживанова в тому, що перший нібито натякнув другому, що життя дається усього лише один раз і не всі розпорядження Уряду слід виконувати (адже у противному разі у Поживанова будуть проблеми з правоохоронними органами) — це лише початок «корупційно-кримінальної війни» у вищих ешелонах влади. Звинувачення у корупції віднині стає надтехнологією політичної боротьби (що, до речі, нічого спільного із реальним подоланням корупції не має).

Щодо перспектив, намічених БЮТ, то здається, що Юлія Тимошенко припустилася навіть не тактичної, а стратегічної помилки, обравши мішенню нападу Главу Секретаріату Президента. Невчасно вона зробила заяву і в ПАРЕ щодо парламентської республіки... Але вона ніколи не вміла чекати...

P.S. М’якотілому Ющенкові, хоч і властивий потяг до самогубства, однак для такого вчинку потрібен вольовий акт... Однак, Кіса все ж «наблизився до узголів’я і, далеко відставивши руку з бритвою, щосили косо всадив усе лезо в горло Остапові»...

Віктор Вірний, політолог
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com