Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чому в МАУП

(путівник для тих, хто обирає Майбутнє, та для їхніх батьків. І не тільки...)

У своїй затятій боротьбі з демократичними реформами в українській освіті колишній міністр-соціаліст Ніколаєнко часто послуговувався такою побрехенькою: недержавні вузи, мовляв, наплодили стільки юристів, що вони вже не можуть знайти собі роботу. Цю ж казочку повторювали і деякі особливо наближені до екс-міністра ректори державних вузів.

А насправді? Ось вам найсвіжіший факт: на останній за часом колегії Міністерства юстиції України керівник цього поважаного відомства мало що на сполох не бив. Державна нотаріальна служба потерпає від браку фахівців! А якщо взяти так званий «сільський нотаріат», то тут взагалі ще нічого не зроблено! І це при тому, що у перспективі — велика й серйозна робота з продажем і перепродажем землі.

Ми зачепили одну лише галузь юриспруденції — нотаріат. Але така ж або ще критичніша ситуація скрізь, куди не глянь — від законотворчості до цивільно-правових відносин між конкретними громадянами: НЕ ВИСТАЧАЄ ОСВІЧЕНИХ ФАХІВЦІВ. Значна частина державних вузів за інерцією готує «юристів взагалі». А сучасній незалежній демократичній державі потрібні конкретні правники в різних галузях діяльності.

Отже, у людини, яка вирішила обрати собі одну з найдревніших професій — юриста або ж, як зараз частіше кажуть, правника — може виникнути лише одна проблема: де саме здобути відповідну освіту.

У вступному розділі нашого путівника по МАУП ми зазначили, що правознавство поряд із економічними та соціальними науками є, образно кажучи, одним із трьох китів, на яких тримається авторитет Академії.

Звісно, сьогодні в МАУП право вивчають майбутні соціологи, фінансисти, аудитори, управлінці, дипломати. Але в повному обсязі правників готують у Інституті права імені Князя Володимира Великого. Це один із базових підрозділів МАУП.

Ми вже зазначали, що у сучасному світі не можна бути юристом взагалі. Слід одразу визначитися: в якій галузі права ти збираєшся працювати.

Інститут права МАУП готує фахівців з комерційного та трудового права, фінансового і банківського права, міжнародного комерційного права та правоохоронної діяльності.

Що забезпечує високий рівень підготовки? Перш за все — можливість повноцінно вчитися, не відволікаючись на побутові, організаційні та технічні проблеми. Бо їх немає. Інститут права — це сучасний комплекс зручних аудиторій, оснащений усім необхідним, це одна з кращих серед українських вузів бібліотек, це можливість вільно виходити в Інтернет і працювати в ньому. Нарешті, професорсько-викладацький склад Інституту права — це люди, які поєднують високу ерудицію з умінням передавати свої знання студентам.

Маленька ілюстрація до питання авторитету Інституту права МАУП серед працедавців. Відомо, що в результаті конфлікту, спровокованого колишнім керівником Міністерства освіти тов. Ніколаєнком, чимало випускників МАУП 2006-2007 навчальних років мали великі проблеми з одержанням на руки чесно здобутих ними дипломів про вищу освіту. І що ж з’ясувалося? А те, що фактично всі без винятку працедавці зважили на складну ситуацію, в яку були поставлені випускники, і надали їм роботу попри тимчасову відсутність головного документу про вищу освіту. І то не тільки в приватних структурах, а й у державних! Зокрема — прокуратурі.

Як відбувається працевлаштування випускників Інституту? У традиційний для МАУП спосіб: 70 відсотків випускників Академії знаходять майбутню роботу ще під час проходження навчальної практики. Цим займається спеціальний Центр організації практики, працевлаштування та роботи з випускниками. Крім того, регулярно в стінах МАУП відбуваються ярмарки вакансій. Тож безробіття випускникам Інституту права, на щастя, не загрожує.

І наостанок: тривалий час вважалося, що кардинальні зміни в історії людства робить «людина з рушницею». Кривавий досвід ХХ століття показав, що це шлях в нікуди. Сьогодні світ еволюційно змінює людина з дипломом правника.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com