Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Хто винуватий в трагедії?

Українська комісія дійшла висновку, що причиною аварії українського буксира «Нафтогаз-67» є зіткнення із судном Yao Hai, яке трапилося через помилку оператора СУРС (служба управління рухом судів), який здійснював проведення радіолокації Yao Hai та радіолокації «Нафтогазу-67», двох морських лоцманів на борту китайського судна, а також капітанів обох судів, пише газета «Сегодня».

За словами капітана і членів екіпажа «Нафтогаз-67», з якими розмовляли члени української комісії, ситуація розвивалася таким чином: під час руху судна на містку був капітан Юрій Кулемесин, 3-й помічник капітана Ігор Вальчук, матрос-керманич Максим Ніжинський. Під час підходу до буя СР-1 капітан Кулемесин побачив зустрічне судно. Коли між суднами була дистанція 1-1,2 милі, оператор СУРС запропонував «Нафтогазу-67» змінити курс, оскільки виникла небезпека зіткнення із зустрічним судном. На відстані 0,5 — 0,6 милі капітан Кулемесин подав команду «ліворуч на борт», що і виконав матрос-керманич. Приблизно через 20 секунд капітан Кулемесин побачив, що зустрічне судно різко повернуло праворуч і своєю носовою частиною вдарило «Нафтогаз-67» у правий борт за 20 — 25 м від корми. Після зіткнення головні двигуни судна «Нафтогаз-67» зупинилися, а судно знеструмилося. Капітан повідомив до Морської адміністрації про зіткнення, про те, що судно тоне і потрібна негайна допомога.

Матроса Ніжинського направили попередити екіпаж про аварійний відхід із судна. Після зіткнення Yao Hai проплив за інерцією невелику відстань і зупинився. Потім попросив у оператора СУРС дозволу стати на якір у зв’язку з аварією. Участі в наданні допомоги екіпажу «Нафтогазу-67» не брав.

Як відомо, в результаті цієї катастрофи загинуло 18 наших моряків. Врятувалися шестеро членів екіпажа і представник фірми фрахтувальника. Моряки, які вижили, вже повернулися додому. Втім, їхні розповіді та інформація з офіційних джерел до цих пір не прояснили ситуацію: що ж насправді відбулося 22 березня в Гонконгській затоці і чому не врятувалася решта членів екіпажу.

Українська сторона з перших днів після катастрофи стверджує: у всьому винні китайці. Незалежні експерти зазначають, що люди загинули не через зіткнення. Капітан, який перебуває в Херсоні, відмовився розповісти, де він був у момент НП і чому не подав сигналу тривоги. Наявність або відсутність записів зіткнення нашого судна в компанії-власниці не коментують.

Стало відомо, що всі родичі постраждалих моряків з екіпажу «Нафтогаз-67» отримали поштою від ГАК «Чорноморнафтогаз» акт спеціального розслідування аварії (засвідчений Держкомітетом України промбезпеки, охорони праці і гірського нагляду), яка сталася в Південно-Китайському морі. Українська комісія встановила, що зіткнення транспортно-буксирного судна «Нафтогаз-67» (прапор Україна) з балкером Yao Hai (прапор КНР) сталося 22 березня 2008 року о 21.13 за місцевим часом, «Нафтогаз-67» отримав пробоїну 3 х 3 м по правому борту в районі баластних танків і машинного відділення і протягом 2 хв затонув на глибину 37 м догори днищем. Yao Hai отримав пробоїну 2х1,5 м в районі форпіка.

За офіційними даними, наданими директором обсерваторії Гонконгу паном K.W.Li, того дня з 21.00 до 22.00 в районі катастрофи були такі погодні умови: вітер — західний 5 м/сек.; швидкість течії — 3 вузли, море — штиль; видимість до 5 миль. Нагадаємо, раніше повідомлялася, що зіткнення сталося в умовах туману.

Було також встановлено, що «Нафтогаз-67» (довжина — 81,5 м, ширина — 16,3 м, осідання — 4,9 м) слідував курсом 92 градусів із швидкістю 9 — 9,5 вузлів проти течії під управлінням капітана Юрія Кулемесина (1954 р.н.), без лоцмана (у цьому районі для судів водотоннажністю до 3 000 тонн присутність лоцмана не обов’язкова).

Склад вахти на містку: 3-й помічник капітана, біля керма — матрос 1-го класу. Радіозв’язок судна з оператором Служби управління рухом судів здійснювався на 67 каналі УКВ (західний сектор). На борту було 24 члени екіпажу і 1 представник фрахтувальника, а також 104,5 тонн палубного вантажу (бурове устаткування, бочки з мазутом). Yao Hai (довжина — 225 м, ширина — 32,2 м, осідання — 12,8 м) слідував курсом 257 градусів із швидкістю 13 — 14 вузлів під управлінням капітана Liu В (1972 р.н.), під проводом двох лоцманів. Склад вахти на містку: вахтовий помічник капітана, на кермі — матрос. Радіозв’язок судна з оператором СУРС здійснювалася на 14 каналі УКВ (східний сектор). На борту — 25 членів екіпажа і 2 лоцмани, вантаж — кукурудза.

Кораблі рухалися в районі інтенсивного судноплавства перетнутими курсами назустріч один одному в зоні дії СУРС Морського департаменту Гонконгу. Згідно з правилами, зміна каналів радіозв’язку кораблів з СУРС (за узгодженням з оператором СУРС) проходить по меридіану (лінії розташування) буїв СР-1 (зелений) і СР-2 (червоний). Судна наближалися до цих буїв з протилежних напрямків. Лоцман на китайському судні передчасно і без повідомлення оператора СУРС перейшов з 14 на 67 канал, що, можливо, ускладнило подальший радіообмін. Перед зіткненням «Нафтогаз-67» почав циркуляцію вліво, Yao Hai — вправо. Можливий кут взаємного розташування кораблів у момент зіткнення — 100 градусів (до діаметральної площини «Нафтогазу-67 «).

Через 20 хв. Після аварії на місце події прибули швидкісні катери і два вертольоти морської поліції Гонконгу. Китайці врятували 6 членів екіпажа судна «Нафтогаз-67» (Ю. Кулемесина, В. Макаревича, І. Вальчука, А. Лунічева, Є. Єпанчина, І. Янкову) і громадянку КНР Sun Qiang — представника фірми-фрахтувальника. 7 червня в Гонконзі відбудеться перше засідання суду щодо зіткнення українського буксира «Нафтогаз-67» з китайським суховантажем Yao Hai.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com