Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Судили хор за курдську пісню

До п’яти років тюрми за пісню — такий вирок загрожував у Туреччині учасникам дитячого хору, які на фестивалі за океаном виконали курдський марш. Сьогодні суд виправдав трьох підлітків, справу шести інших будуть слухати в липні. Прокурор, який порушив справу, вважав, що учасники хору, а їм від 12 до 17 років, займалися пропагандою курдських сепаратистів.

Ця історія почалася у жовтні минулого року, коли хор юнаків із населеної переважно курдами південно-східної частини Туреччини поїхав на фестиваль світової музики до Сан-Франциско. Там вони виконали пісню «Ай Ракіп», або «Гей, вороже». А в них удома прокуратура постановила, що це порушення закону, адже марш є гімном Робітничої партії Курдистану. Сполучені Штати і Європейський Союз вважають цю партію терористичною організацією. Сепаратисти вже понад два десятиліття ведуть збройну боротьбу проти турецьких вояків. У результаті загинули десятки тисяч людей.

Адвокат дітей Баран Памук пояснює, що вони не мали наміру пропагувати сепаратистів. Він наголошує, що текст написали 68 років тому, ще до виникнення Робітничої партії Курдистану. До того ж пісня старокурдською мовою, яку діти не дуже добре розуміли, обґрунтовує Баран Памук. «Гей, вороже! Курдська нація і її мова жива, і їх не перемогти жодною зброєю» — так починається марш. Автор цієї патріотичної пісні — іракський курд Ділдар.

За процесом над курдськими хористами стежать правозахисники з Міжнародної Амністії. Вони попередили турецьку владу: якщо хлопців засудять, будемо вважати їх в’язнями сумління. Зрештою, новий прокурор, який взявся за справу, вирішив, що складу злочину нема, а з ним погодився і суддя. Адвокат очікує, що 3 липня, коли перед судом постане решта учасників хору, їх також виправдають.
Але турецька прокуратура далі має претензії до хормейстера. Виникло запитання, чому під час виступу в Сан-Франциско на сцені з’явилися прапори курдських сепаратистів. Захист пояснює: це курдські національні прапори.
Ще 20 років тому курдською мовою офіційно було заборонено говорити чи співати в Туреччині. Нині з’явилися короткі програми курдською на радіо і телебаченні. «Тепер ситуація краща ніж рік чи два тому. Почали приймати курдську культуру, національне вбрання, пісні. Це Туреччина робить, щоб виконати одну з вимог вступу до Європейського Союзу», — зазначає журналіст курдського походження Наджіп Балай. Але влада й далі підозріло ставиться до тих, хто надто ревно захищає свої курдські корені. Проти них  порушують карні справи за підтримку сепаратизму.

Мар’яна Драч
Радіо «Свобода»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com