Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Україна може стати глобальним гравцем завдяки ринку землі

На тлі продовольчої кризи у світі в України з’явився шанс посилити свій вплив, вважають оглядачі у європейських газетах. Інші помічають прискіпливу увагу до України з боку Росії. І вся європейська преса заінтригована виходом до чвертьфіналу чемпіонату Європи з футболу російської національної збірної, очолюваної голландським тренером Гусом Хіддінком.

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» пише у четвер про великі перспективи українського аграрного сектору, який відроджується після пострадянської стагнації. Газета зауважує, що вже цього року в Україні очікується рекордний за останній час урожай зернових — 40 млн тонн, і що український аграрний сектор приваблює дедалі більше світових інвесторів. «Файненшел Таймс» посилається на позитивний досвід діяльності в українському селі деяких західних фірм, які зацікавлені в збільшенні оренди сільськогосподарської землі в Україні, бо це обіцяє великі прибутки. Ціни на оренду одного гектара землі в Україні подвоїлися з минулого року і сягають уже 60 — 80 доларів. Очікують, що оренда знову подвоїться в ціні і цього року. Такі західні компанії, як лондонська «Лендком» вже орендують в Україні по 100 — 300 тисяч гектарів місцевих чорноземів і сподіваються, що із запровадженням уже наступного року ринку землі, вони добре тут зароблять.

Хоча, як інформує «Файненшел Таймс», із подоланням мораторію на продаж землі в Україні не все так просто. Тут заважає політиканство у вередливому українському парламенті, хоча незаконні оборудки із земельними угіддями набрали вже гігантських масштабів і мільйони селян вже обібрали спритні ділки від землі. Лондонська газета наводить слова експерта про те, що земельний бум в Україні розпочнеться одразу ж після зняття мораторію на продаж землі, до чого після вступу до СОТ схиляється вже більшість політиків у парламенті. Адже Україна може легко потроїти свої урожаї зерна з приходом більших іноземних інвестицій та й сприятливим є її  геополітичне розташування у близькому сусідстві з об’єднаною Європою. «Файненшел Таймс» інформує, що трійка найбільших аграрних країн колишнього СРСР — Росія, Казахстан та Україна — нині, в умовах зростання світових цін на харчі, перебуває під прицілом світових банків та інвесторів. Адже тут зосереджено більш як 13% світових орних ґрунтів, але вирощується поки що лише 6% зернових, а м’яса виробляється лише 3% світового рівня.

Відома німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» наводить нові антиукраїнські висловлювання і погрози на адресу Києва російського посла в НАТО Дмитра Рогозіна. Цей московський дипломат, якому пророчать посаду нового посла Росії в Києві, знову погрожує Україні, що у разі її вступу до НАТО у неї не лише «відберуть» Крим, а й відбудуться «радикальні зміни» у російськомовних регіонах України. Роґозін вважає, що «юридично» Крим був переданий Україні лише в обмін на гарантію Києва у 1991 році про «неприєднання» до ворожих для Росії блоків. Як цитує «Франкфуртер Альґемайне» Рогозіна, він також прогнозує, що російський флот нікуди з Севастополя не піде й після 2017 року.

Німецька «Берлінер Цайтунґ», лондонська «Ґардіан», італійська «Коррієра делла Серра» та багато інших газет, пишуть про сильну гру російської збірної з футболу на чемпіонаті Європи, що проходить в Австрії та Швейцарії. Газети дивуються, як вдалося голландському тренерові Гусу Хіддінкові перетворити неповоротких росіян на чудову, швидку команду, яка нокаутувала у своїй групі шведів та вийшла до чвертьфіналу. «Ґардіан» попереджає успішну голландську команду ван Бастена про небезпеку, коли вона наступної неділі зустрінеться з росіянами за право виходу у півфінал. Так що всі очікують на «Євро-2008» нових інтриг, серед яких і матч команди росіян голландця Хіддінка проти команди голландців Бастена.

Василь Зілгалов
за матеріалами ЗМІ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com