Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

DADI в україні

Сьогодні автомобільна корпорація Dadi ще не належить до найпотужніших фірм Китаю. Надійність фірми та її автомобілів не викликає сумніву, оскільки це підприємство входить до складу китайського військово-промислового комплексу.

Вона розвивається менш динамічно порівняно, наприклад, з приватною фірмою Great Wall. Мабуть, це позитивно впливає на якість автомобілів, бо за менших об’ємів виробництва простіше контролювати технологічні операції.

Розвиток фірми

Раніше Dadi Auto або Baoding Dadi випускала автомобілі для армій Китаю та його союзників. Перший пікап для цивільного використання зійшов з конвейєра в 1988 році. У 2007 році з конвейєрів фірми зійшло 30 тис. автомобілів. Цьогорічний випуск цивільних автомобілів Dadi становить 50 тис. штук на рік. Це зовсім мало порівняно з 8 млн 882,4 тис. автомобілів, які китайські автозаводи випустили в 2007 році. У багатьох сферах підприємство військово-промислового комплексу користується підтримкою приватної фірми Great Wall, штаб-квартира якої також в місті Баодінь провінції Хебей. Мабуть, таке розміщення підприємств продиктоване економічною доцільністю. Кажуть, що оборонна фірма Dadi віддзеркалює приватну Great Wall, і це дуже розумно.

Впадає в око, що багато фірм (наприклад, японська «Тойота») заробили свої перші великі гроші саме на випуску пікапів, бо саме такий автомобіль потрібний фермерам і ремісникам, від яких залежить добробут нації. Робочі автомобілі цього класу завжди знаходять збут, і на них тиск конкурентів завжди менший. До того ж власники пікапів не дуже прискіпливі, якщо автомобіль працює і приносить прибуток. Мабуть, саме з пікапів треба було б відновлювати проектування автомобілів в Україні.

Важливо і те, що з китайських фірм і фірмочок першої хвилі на українській землі залишилися тільки найбільш надійні, з якісними автомобілями, зокрема Dadi. До того ж фірма за декілька років роботи на українському ринку не тільки зміцнила свої позиції, а й вивела на наш ринок покращені моделі. Щоправда, багато моделей «Даді» в Україну ще не імпортуються.

Компанія DADI спеціалізується на позашляховиках і пікапах. На заводі в місті Баодінь з конвейєра сходять Bliss, Courtly, City Cruiser, Jingchi, Melody, Neptune, Pioneer, Smoothing, Weiling та Yabao. Внаслідок розширення виробництва почав діяти ще один завод в місті Ченьду провінції Сичуань. В цей час там випускають автомобілі Musso, Motivity та Yuandongli. В Україні відомі не всі пікапи та всюдиходи Dadi, бо виробник не може взяти на себе всі турботи із сервісного обслуговування багатьох моделей автомобілів. Така ж політика проводиться і в країнах Західної Європи, де китайські пікапи та всюдиходи стали дуже популярними. Найбільше Dadi продають в Італії, часто з дуже гарним різнокольоровим кузовом.

Оскільки дороги слов’янського світу немов самі собою потребували всюдиходів, то китайці швидко побудували автоскладальний завод в російському Черкеську. Біля складального конвейєру Dadi стоять росіяни, але порядки і система забезпечення якості продукції така ж, як і прийнята у всьому світі. Працівника, який погано працює, не перевиховують, а просто виставляють за ворота. Випити в обідню перерву нікому і в голову не приходить. Говорять, що росіяни все ж не впоралися з вимогами китайців, тому виробництво в Черкеську зупинено. Там з’явилося багато приватних автомобілів, перефарбованих китайськими емалями.

На автомобільній виставці в Києві автосалон DADI AUTO та черкаська фірма «Даді Центр» продемонстрували автомобілі під новою торговельною маркою GROZ з поясненням, що цю назву треба розуміти як «Грізний суперник», і ніщо інше. Було запропоновано пікапи Melody, Bliss, Target, Fox та всюдиходи Rocky і New Shuttle. Під цією ж торговельною маркою будуть продавати також 4 моделі грузовиків фірми BAW вантажопідйомністю 3,5 та 5 тонн, а також гарні на 11-місць та вантажо-пасажирські мікроавтобуси Polarsun.

Особливо великий інтерес викликав всюдихід Rocky, бо це чистісінький американський Jeep, випуск якого американці вирішили продовжувати в Китаї. Єкспортувати цей всюдихід під назвою своєї фірми американці поки що не дозволили. Зрозуміло, що китайська фірма Dadi Auto успішно розвивається, а це добрий знак для теперішніх та майбутніх українських власників її автомобілів.

Технічне оснащення заводів фірми Dadi

Працюючи поряд з найуспішнішою в Китаї приватною автомобільною фірмою Great Wall, фірма Dadi не могла залишитися осторонь технічного прогресу. Підприємство військово-промислового комплексу Китаю не дуже охоче розповідає про своє оснащення. Зовнішній вигляд автомобілів та їхніх інтер«єрів свідчить про те, що працівники фірми не сиділи склавши руки. В усякому разі керівники концерну «Крайслер» напевно знали, кому вони доручають випуск свого «Джипа».

Цікаво, що жоден власник «Даді» не скаржився, що в його автомобілі поламалися пластмасові деталі. Це свідчення такого налагодженого виробництва, коли немає місця спокусі виробити більше деталей, але гіршої якості.

Екстер’єр та інтер’єр

Багато відвідувачів виставки та салонів з цікавістю оглядали не тільки Rocky. Було їх багато і біля відносно недорогих пікапів, особливо New Smoothing. Зовні він привабливий, і ціна не відлякує. Подібні японські пікапи (наприклад, Toyota) дорожчі майже втричі. Його вигляд нічим не відрізняється від Isuzu D-Max моделі 2003 року. Звичайно, обробка кузова не найкрасивіша, але ж пікап потрібний не для розваг, а для роботи. Пікап — це робоча конячка фермера і ремісника. Добре, якщо в нім поєднуються практичність пікапа і комфорт седана. В Україні на пікапи дивляться як на недорогий престижний автомобіль для нуворишів.

Китайські автомобілі розраховані на продаж по всьому світі. Це означає, що їхній зовнішній вигляд та салон повинні подобатися людям з дуже різними поняттями про красу. Дизайнери добре відпрацювали цю проблему, і назвали дизайн, що подобається всім, інтернаціональним. Китайці скопіювали дизайн японських пікапів та всюдиходів, і продають свої автомобілі в 50 країнах світу.

Інтер«єр вони розробили свій. Тут проявилася їхня любов до різноманіття та строкатості. Мабуть, це тому, що вони декілька десятиліть ходили в синіх балахонах. На наш погляд, салон повинен бути однотонним. Тут все залежить від дилера — що він замовить, те йому і поставлять. Італійцям, наприклад, строкатість «китайців» подобається. Головне, що салон зроблено якісно.

 Треба бути дуже прискіпливим і уважним, щоб знайти вади в інтер’єрі. Причина стриманості українців — брак достовірної інформації про фірму і автомобіль. Чутки про «китайський ширпотреб», які зовсім не безплатно поширюють деякі безсоромні люди, є не що інше як брехня. «Даді» викливають довіру. Продажі в Україні стримують не чутки, а досить високі ціни та кредити під грабіжницькі відсотки. Було б добре і для китайців, і для українців, якби в Україні почали діяти китайські банки. До того ж юань дуже стабільний і може стати валютою світу.

Smoothing продають з недорогим салоном. Але тут видно іншу крайність. Китайська пластмаса «під дерево» виглядає поганенько. Краще було б взагалі без такого «дерева». Також пропонується дуже багата комплектація, яка зовсім не потрібна для робіт на полі або в лісі. Салон просторий, непогано складений, гарна шумоізоляція. Шкода, але так само тісно на задніх сидіннях — все, як на японському зразку. Також відчувається різкий запах нового салона, але він доволі швидко вивітрюється.

Якщо пікап потрібен не для робіт на полі чи на будівництві, то треба скористатися з нагоди і купити його в найбагатшій комплектації. Річ у тому, що китайці продають устаткування для варіантів «люкс» досить дешево. Ви отримаєте кольоровий монітор на рідких кристалах (LCD), кольорову камеру обзору задньої полусфери, програвач на компакт-дисках, електропривід зовнішніх дзеркал, центральний замок з дистанційним управлінням, гідропідсилювач керма, оздоблення під дерево, ксенонові фари, парктронік, спойлер з стоп-сигналом, литі колісні диски, бажано 16-дюймові. Це ознаки сучасного якісного автомобіля. Все це буде вашим за відносно невеликі гроші.

Двигуни, трансмісія та ходові якості

Сьогодні в салонах можна побачити і старіший, але дешевший Smoothing не менше чотирьох варіантів, з двома бензиновими і двома дизельними двигунами. Це японські конструкції, і двигуни на них також японських фірм. Smoothing комплектується бензиновим двигуном QE491 за технологією фірми «Тойота», також бензиновим 4G64 (розробка фірми «Міцубісі») або дизельним 4JB1 фірма Isuzu. Бензинові двигуни можна легко дооснастити для роботи на природному газі. Інакше на наших «дорогах» доведеться змиритися з витратою 92-го бензину 12 л/100 км, хоч на нормальній дорозі вона завжди менша.

Автомобіль з приводом тільки на задні або на всі колеса. Трансмісія та ходова частина у нього точно така ж, як у Mitsubishi Pajero II. При великому кліренсі 230 мм погана дорога «китайцю» не страшна. Smoothing може обійтися і взагалі без дороги, особливо якщо він з повним приводом. Краще вибирати автомобіль не з 15-дюймовими, а 16-дюймовими колесами.

На ходу Smoothing не розчаровує. Звичайно, на наших вибоїнах його підкидає, але це можна стерпіти. Завантажений пікап їде плавно Можливо, він «втопиться» в чорноземній грязюці, але в ній тонуть навіть трактори.

Продажі в Україні та що їх стримує

Поки що обсяг продажів «Даді» в Україні за світовими мірками невеликий, але він неухильно збільшується. Річ у тому, що вони не надто дорогі, розраховані на працьовитих людей, а не тільки для поїздок «на природу». Український офіційний імпортер поставив справу тямущо і з розрахунком на успіх на довгі роки. Лідером серед пікапів є DADI Smoothing (приблизно перекладається як «спокійний» або «урівноважений»). Багато недоліків було виправлено на новому варіанті New Smoothing, який став більш довершеним, але, на жаль, при збільшенні ціни.

Причини невеликого обсягу продажів — не в китайському автомобілі. Всі причини мають чисто українське коріння. Проста людина повинна дуже багато і важко працювати, щоб сплатити гроші за Smoothing, особливо якщо він буде куплений у кредит під грабіжницькі відсотки. В Україні кредит дають у найкращому разі під 7,7 відсотків річних, а в Польщі — під 2,5 відсотка, і без каверз.

Сьогодні китайці почали краще розбиратися в українських реаліях. Помітним є вплив фахівців і продавців наших офіційних імпортерів. Можливо, китайці перестануть звертати увагу на закиди про жорсткі сидіння і «шкіру, немов з шкірзамінника», і почнуть випускати і продавати менш дорогі пікапи для трудових людей.

Наші компанії-імпортери побудували модерні салони і створили мережу сучасних сервісних станцій, яких по всій Україні вже не менше 32. Це означає, що китайські Dadi не будуть українськими «безпритульними», без сервісу та запчастин. Помітно, що багато працівників наших фірм-імпортерів ще тільки вчаться, бувають недоліки, але справи покращуються і «Даді» стає звичним на українських дорогах, грізним суперником для іменитих конкурентів.

Володимир Репало
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com