Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чому в МАУП?

(Путівник для тих, хто обирає Майбутнє, та для їхніх батьків. І не тільки...)

Сталося те, про що ми не раз попереджали наших читачів. Попри найкращі наміри уряду і принципову позицію керівництва Міністерства освіти і науки України ректори багатьох державних ВНЗ уперто не хочуть відмовлятися від, даруйте, кримінальної звички брати хабарі.

Здавалося б, мовлено-перемовлено, писано-переписано: приймати до ВНЗ тільки на підставі результатів незалежного тестування. Додаткові іспити – тільки в мистецьких та спортивних ВНЗ, а також на факультетах журналістики. І що? З першого ж дня прийому документів сотні скарг до Міністерства: у державних ВНЗ з нахабною самовпевненістю запроваджують замасковані вступні іспити (поглиблені співбесіди, додаткові тестування, іспити на знання іноземної мови тощо). З відповідними наслідками для батьків та спонсорів. Суми хабарів, що їх мало не вголос оприлюднюють в кулуарах державних ВНЗ, вражають.

Ще одна проблема: Міністерство освіти і науки зобов’язало ректорів усіх ВНЗ зробити процес прийому до своїх закладів ПРОЗОРИМ. Для цього на сайті Міністерства створено спеціальну рубрику http://vstup.info . Усі ВНЗ, без винятку, мають вивісити на цій сторінці таку інформацію: кількість місць для вступу на перший курс за конкретними спеціальностями, співвідношення місць для бюджетників і контрактників (для державних ВНЗ) та розмір оплати за навчання для контрактників і студентів недержавних ВНЗ.

Не нами сказано, куди веде дорога, вимощена гарними намірами. Ось кілька цифр зі згаданої сторінки станом на 6 липня.

  • Києво-Могилянська академія подає загальну кількість місць, співвідношення «бюджетників»-«контрактників», але «забуває» вказати розмір плати за навчання. До того ж у Могилянці відчайдушно намагаються запровадити не лише власне «тестування», а й брати за нього гроші.
  • Національний економічний університет, якщо вірити поданій інформації, вже не є державним ВНЗ. Кількість місць для бюджетників вказано лише за однією з 13 спеціальностей. Плата за навчання – 9 - 9,5 тис. грн на рік.
  • Національний торговельно-економічний університет – жодного місця для бюджетників!!! Плата за навчання – 10 - 13 тис. грн за рік.
  • Університет культури і мистецтва. Місця для бюджетників – від 10 до 30%. Решта – за гроші. Скільки саме – жодної інформації.

         І «найзворушливіша» інформація від керівництва заслужено-перезаслуженого КПІ. З одного боку – від 50 до 70% місць платні. А ось у рубриці «сума» написано дослівно таке: «Мінімальна оплата – 12 тис. грн на рік». За всіма спеціальностями! Якщо є мінімальна, то має бути й максимальна. Але про це – ні слова!

От вам і прозорість, і об’єктивність, і чесність, і порядність! І це в столиці! Утримаємося від подальших коментарів.

А як справи в Міжрегіональній Академії управління персоналом? Як завжди – НОРМАЛЬНО. Керівництво МАУП не має потреби створювати позазаконні штучні перепони для охочих здобути престижну вищу освіту. Ота прозорість, яку мріє запровадити в державних ВНЗ Міністерство освіти, існувала в МАУП з першого року її існування.

Знову і знову наголошуємо: гаслом МАУП є: «Не студенти для Академії, а Академія для студентів». Тому прийом і цього року відбувається спокійно. Жодного ажіотажу, навіть на найпрестижніших спеціальностях. Місць вистачить для всіх, хто хоче вчитися в Академії. Бо не даремно МАУП є одним з найбільших ВНЗ України.

А щодо плати за навчання, то радимо вам зазирнути на згадану інтернет-сторінку http://vstup.info, порівняти наведені там цифри і самому дійти висновку: в якому ВНЗ головне – ваші знання, а в якому – ваші гроші.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com