Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова: «Уряд покращує соціальний захист пенсіонерів: вони отримуватимуть більше вже з 1 липня»

Уряд підвищить державні соціальні допомоги пенсіонерам, незважаючи на те, що парламент не прийняв змін до бюджету. Як повідомила міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова, це передбачено постановою «Про підвищення пенсійного забезпечення громадян», яку сьогодні прийняв Кабінет Міністрів.

Таким чином, через збільшення на 62 грн мінімальної пенсії та виплату надбавок у збільшених розмірах соціально найменш захищеним громадянам буде компенсовано втрати від інфляції. За словами Людмили Денисової, підвищення відбуватиметься в два етапи.

З 1 липня 2008 року:

- Розмір мінімальної пенсії за віком, згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» збільшується на 62 грн – з 482 до 544 грн. Новий розмір (544 грн) також застосовуватиметься для розрахунку максимального розміру доплати за понаднормовий стаж. Це підвищення стосуватиметься 10,1 млн осіб.

- Мінімальні пенсії для «військових» пенсіонерів та інвалідів-чорнобильців розраховуватимуть, виходячи з нового розміру - 544 грн. Підвищення становитиме залежно від категорії від 40 до 140 грн і стосуватиметься 135,7 тис. осіб.

- Мінімальний щомісячний розмір пенсійних виплат, державної соціальної допомоги одержувачам пенсій по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника, особам, яким пенсії призначені при неповному стажі роботи, а також одержувачам державної соціальної допомоги збільшується на 62 грн (з 482 до 544 грн). Щомісячний розмір пенсійних виплат особам, яким призначено пенсію у зв’язку з втратою годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї, збільшується на 62 грн (з 482 до 544 грн), на двох – на 74 грн (з 578 до 652 грн), на трьох і більше – на 93 грн (з 723 до 816 грн). Загалом це підвищення стосуватиметься 1,2 млн осіб.

З 1 вересня 2008 року:

- Державна адресна допомога до пенсії, яка не сягає розмірів: для інвалідів війни І групи – 1200 грн, ІІ групи – 1080 грн, ІІІ групи – 960 грн, учасників бойових дій – 840 грн зросте на суму з 111 до 159 грн, залежно від категорії. Підвищення стосуватиметься 190,5 тис. осіб.

Крім цього, зростуть надбавки, які не підвищувалися з 2002 року, а саме:

- Надбавка реабілітованим громадянам зросте з 10 до 54 грн (більш як у 5 разів), а членам їхніх родин - з 5 до 43 грн (більш як у 8 разів). Це підвищення стосуватиметься 89 тис. осіб.

- Надбавка на утриманця для пенсіонерів, які мають на своєму утриманні дітей віком до 18 років, зросте з 19,91 до 150 грн (більш як у 7 разів). Це підвищення стосуватиметься 147 тис. пенсіонерів.

- Надбавки на догляд інвалідам І групи, одиноким пенсіонерам за віком та за інвалідністю ІІ та ІІІ групи, які потребують постійного стороннього догляду, зростуть з 9,96 грн до 50 грн (більш як у 5 разів). Це підвищення стосуватиметься 291,1 тис. осіб

Міністр зазначила, що кошти на реалізацію постанови буде виділено з бюджету Пенсійного фонду України. 

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com