Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Нерухомість дешевшає!?

Столичний “квадрат”, що встиг за кілька років подорожчати вдвічі, зупинився ще минулої осені, зріс за рік тільки на 12%. Стагнація ринку, яку тоді масово пророкували експерти, сягла свого піку на початку цього літа. Покупці завмерли в чеканні, поки ціни “зваляться”, продавці не згодні збувати квартири за менші гроші, і багато хто переорієнтовувався на оренду. Сьогодні, за підрахунками експертів, попит на первинному ринку впав аж на 60%, на вторинному - на 40%. Останній удар по квартирному ринку зробили банки, які фактично припинили видавати житлові кредити. Адже більш як 60% операцій здійснювалося через кредит.

Брак попиту спровокував загибель дрібних будівельних компаній. А за словами аналітика Ярослава Цуканова, зараз практично жоден об’єкт не будується без кредиту. Це означає, що забудовники, незалежно від того, чи продається їхнє житло, вимушені платити по своїх зобов’язаннях. Таким чином, дрібним компаніям можна або перепрофілюватися, або стати банкрутом. Які ж наслідки для покупця? Це може породити масову появу “еліт-центрів” у столиці. З іншого боку, нам загрожує монополізація житлового ринку.

Що ж до агентств нерухомості, то вони перепрофілювалися на знімання-здачу квартир. Ну, і з’явилися оголошення про набір працівників у ріелторські компанії, що, швидше за все, говорить не про пожвавлення ринку, а плинність кадрів. Пік кризи нерухомості прогнозують вже на осінь - пору, коли зазвичай ринок, навпаки, активізувався. Оптимісти чекають падіння цін до 30%. Проте не так просто цю ціну “впустити”.

Можна сказати однозначно, що ціни таки падатимуть, але сумнівно, що квадратний метр різко подешевшає на третину. Не варто забувати, що подорожчали будматеріали і паливо. Навіть подорожчання продуктів відбивається на ціні “квадрата”, оскільки будівельникам треба платити адекватну зарплату. Забудовники ж не стануть продавати квартири за безцінь. Особливо великі компанії. Так, за словами працівника великої будівельної компанії Києва, падіння цін навряд чи дотягне до бажаної позначки - 30%. Радше, це буде падіння не більш як на 10 - 15%.

Один із старих британських ріелторів компанія Hamptons International, яка працює і в кількох країнах Східної Європи, зокрема в Україні, дав прогноз на розвиток ринку нерухомості в другій половині 2008 року. Згідно з їхніми прогнозами, на ринку житлової нерухомості нашої країни відбудеться різкий обвал цін. Пік припаде на жовтень. Першим, як і личить лідерові, буде Київ. За прогнозами експертів, зниження цін становитиме як мінімум 25 - 30%. Тобто середню однокімнатну квартиру, яка зараз коштує $100 тис., до кінця осені можна буде купити за $70 - 75 тис. Донецьк, Харків, Одесу і Дніпропетровськ чекає та ж доля. Лише обвал станеться плавніше - до кінця 2008 року ціни на житло впадуть у середньому на 20%. Хоч би як там було, а Київ і вся Україна завмерли в чеканні. Адже ціни таки впадуть! Вже ніхто і не заперечує - ні забудовники, ні брокери.

За матеріалами smi.liga.net

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com