Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Добровільна участь

Якщо Ви працюєте за кордоном, навчаєтесь у вищому навчальному закладі, є іноземцем або особою без громадянства і проживаєте або працюєте на території України, ця інформація може бути корисною для Вас!

Уважно прочитайте її!

Згідно із статтею 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» до страхового стажу, що враховується при призначенні пенсії зараховуються лише ті періоди за які сплачено внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Якщо сума страхових внесків, сплачених за відповідний місяць, є меншою ніж мінімальний страховий внесок, до страхового стажу зараховується пропорційно зменшений період.

Довідково:

мінімальний страховий внесок – сума коштів, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір страхового внеску встановлених законом на день отримання заробітної плати (доходу).

Якщо особа, у певні періоди, не сплачувала страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (наприклад, під час навчання, у період визнання інвалідом, тимчасового виїзду за кордон, тощо), єдиною можливістю для неї включити ці періоди до страхового стажу є добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Право на добровідльну участь визначено статтею 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Які категорії осіб можуть брати добровільну участь в обов’язковій системі пенсійного страхування?

– Громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України

– Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України

– Студенти

– Інші особи, які досягли 16-річного віку та отримують дохід від діяльності не забороненої законодавством

Які умови добровільної участі в обов’язковій системі пенсійного страхування?

Особи, які бажають взяти добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування повинні укласти відповідний договір, типова форма якого затверджується Пенсійним фондом України.

Особа сама для себе визначає розмір страхового внеску, але сума сплачених внесків за кожний місяць не може бути менше мінімального страхового внеску.

Обчислення сум страхових внесків за минулі періоди буде проводитись виходячи з розміру страхового внеску, що діяв на день нарахування виплат (доходу), на які нараховуються внески.

Сплачувати страхові внески потрібно буде у строки, визначені договором, але не рідше одного разу на квартал.

Договором може передбачатись одноразова сплата страхових внесків за попередні періоди.

Термін добровільної участі особи у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування не може бути меншим одного року.

Добровільну участь можна брати як у солідарній, так згодом і в накопичувальній системі пенсіного страхування, або одночасно в обох системах.

Куди необхідно звернутись для укладання договору про добровільну участь у системі загальнообов’язковеого державного пенсійного страхування?

Особи, які бажають взяти добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування повинні звернутись до територіального органу Пенсійного фонду за місцем проживання, подати наступні документи:

– заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування за формою згідно з додатком 2;

– завірені копії таких документів:

– довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

– трудової книжки;

– документа, що посвідчує особу.

Пам’ятайте!

Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування дозволить Вам зберегти повний страховий стаж і збільшити майбутній розмір пенсії!

Адміністрація управління Пенсійного фонду України в Оболонському райні м.Києва вул.Озерна, 26-А, т. 467-98-14

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com