Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

П’яне майбутнє

Гуркіт чергової Кавказької війни і урочисті фанфари Пекінської Олімпіади заглушили інформацію профакти, котрі являють собою не меншу загрозу національній безпеці України, ніж стихійні катаклізми чи непродумане втручання в чужі збройні конфлікти.

Спочатку — конкретний приклад, що важить більше, ніж численні псевдосоціологічні розвідки, зрізи та опитування. На батьківщині Гаранта у невеликому пристанційному селищі загинула дитина. Обставини трагедії: літо, канікули, школа зачинена, позашкільні установи, а також табори відпочинку, як водиться, давно вже розкрадені або розпродані. Тож підлітки віднайшли собі, м’яко кажучи, своєрідне місце для спілкування і відпочинку: напівзруйнований старезний станційний сортир. Там підростаюче покоління курить, розпиває алкоголь, обмінюється враженнями… одне слово — підростає. Щоправда, у специфічній атмосфері.

В один із днів минулого тижня двоє завсідників цього неформального дитячого клубу почали розважатися, розхитуючи стіну, що відділяла чоловічі кабінки від жіночих. Стіна несподівано впала. Один із хлопчиків встиг відскочити, другий залишився під руїнами. Коли прибігли дорослі, він уже не дихав.

А тепер — найжахливіше в усій цій історії: загиблому любителю тютюну, алкоголю і екстріму було… 7 років! Його товаришеві — 9.

Так склалося, що того ж дня були оприлюднені результати міжнародних досліджень щодо вживання дітьми та підлітками європейських країн пива і слабких алкогольних напоїв. Результат приголомшуючий: українські дітлахи впевнено посіли перше місце у цій ганебній статистиці.

Незалежні українські експерти підтвердили об’єк­тивність дослідження своїх європейських колег і розвинули тему. Як і слід було чекати, у певному віці любителі пива та джин-тоніків переходять на горілку. І ця горілчана динаміка в Україні шалено набирає обертів.

Хто винен? Кого конкретно можна розіп’яти на хресті благородного суспільного гніву? Школу, з якої викинули не тільки комуністичне виховання, що слід було зробити, а й виховання взагалі? Сім’ю, де часто-густо тато або мама, а то й обоє батьків спілкуються зі своїми дітьми виключно по мобілці, бо вони заробляють на шмат хліба і сяке-таке майбутнє дітям в іспаніях та португаліях? Міліцію, котра перетворилася на загальне посміховисько?

На всі ці запитання можна дати ствердні відповіді, але вони будуть лише частковими. Психологи стверджують, що зріст підліткового, а то й дитячого алкоголізму в Україні напряму пов’язаний із тотальною рекламою тих же пива і тоніків на всіх без винятку каналах телебачення. І реклама ця зроблена високими професіоналами, з урахуванням особливостей не лише свідомості, а й підсвідомості наших дітей.

Хто стоїть за цією рекламою? Хто збагачується на п’яному майбутньому України? Хто транслює ці злочинні ролики? Хто блокує у Верховній Раді несмілі спроби бодай хоч трохи вгамувати цю вакханалію?

Відповідь лежить на поверхні. Віднайдіть, приміром, на сайті Верховної Ради анкетні дані народних депутатів. Скільки серед них власників підприємств алкогольної промисловості, включно з пивними заводами? Скільки там хазяїв телеканалів, в чиї кишені капають гроші з п’яної реклами? Хто фігурує в цій рекламі як взірець для наслідування? Найпаскудніше в усьому цьому те, що гроші на горі батьків і скаліченому майбутньому їхніх дітей роблять представники або спонсори чи не всіх без винятку політичних сил: і ті, що при владі, і ті, що в опозиції… Піна, товариство, піна. І не лише пивна. Брудна політична піна.

В.Н.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com