Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Торгова війна?

Наприкінці минулого тижня Росія заборонила ввозити сухе молоко з України, обгрунтувавши свої дії «невідповідністю фітосанітарним нормам». Однак експерти стверджують, що тут присутній політичний складник.

«За бажання завжди можна знайти привід для тих чи інших санкцій або обмежень на продукти з України», — вважає директор із наукової праці Центру економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан. «За попередніми даними, у першому півріччі Україна експортувала в Росію продовольчої продукції на суму 970 мільйонів доларів. А це 26% від усього експорту», — каже начальник відділу з питань агропромислового комплексу Держзовнішнформа Антон Порембський.

Раніше Росія «виставила оборону» і проти українського м’яса і молочної продукції. За словами Порембського, лише обмежена кількість виробників зараз мають право на ввезення товарів цієї групи. Експерт констатує, що в цьому випадку Росія діяла навіть усупереч економічній вигоді.

«Після того, як із 2006 року українські сири перестали поставлятися в Росію, ціни на ринку суттєво виросли», — пояснює він. Отже, РФ може дозволити собі заради політичних цілей пожертвувати економічною вигодою.

«Покласти на лопатки» Україну росіяни можуть і за допомогою енергоресурсів, пише газета, нагадуючи: ще на початку літа глава російського «Газпрому» Олексій Міллер пророкував, що у 2009 році ціна газу для нашої країни становитиме 400 дол. за тис. куб. м.

Тим часом Україна уже відчуває дефіцит вугілля. У поточному році виробники збиралися частково покрити його за рахунок поставок з Росії, де планували закупити 4 млн т сировини.

«Економічну війну» з Росією, за твердженням видання, уже відчув на собі Харцизький трубний завод, який входить у групу «Метінвест» Рината Ахметова. З початку року підприємство більш ніж удвічі (на 55%) знизило виробництво сталевих труб порівняно з цим же періодом минулого року, бо завод втрачає замовлення основного покупця труб великого діаметра — «Газпрому». Ці тенденції, на думку і російських, і українських експертів, лише посиляться після подій на Кавказі. Україна ж намагається пручатися «наступу» Росії — зокрема, у рамках участі в робочій групі з розгляду заявки РФ про вступ до СОТ.

Українська правда

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com