Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КОМУ ЗАКОН НЕПИСАНИЙ?

Звернення 06.06.2008 р. Олега Кирницького та автора цієї статті до Президента України В.А.Ющенка щодо суперечливого питання призначення Леоніда Чернівецького як новообраного Київського міського голови головою Київської міської державної адміністрації та необхідності прийняття закону про обов’язкове проходження особами, що претендують на державні посади усіх рівнів спеціально розроблених тестів, які перевіряють володіння ними українською мовою, було направлено Секретаріатом Президента до Міністерства юстиції України для фахової відповіді.

Крім того, це наше звернення було надруковано у вигляді відкритого листа у газеті «ПЕРСОНАЛ плюс» №25 (1-7 липня ц.р.). Редакція також додала до нього корисну інформацію: тексти статті 10 Конституції України, статей 4 і 12 (про право і обмеження, пов’язані з прийняттям на державну службу) Закону України «Про державну службу», а також закордонний досвід стосовно порядку призначення на державну посаду.

24.07.2008 р. ми одержали відповідь у листі Міністерства юстиції України, підписаного заступником міністра В.І.Цоклан. У ньому чітко відмічено, що «...положення Конституції України зобов’язують застосовувати українську мову як мову офіційного спілкування посадових і службових осіб при виконанні ними службових обов’язків, в роботі і в діловодстві...». Це визначення опирається на офіційне тлумачення положень статті 10 Конституції України щодо застосування державної мови органами державної влади, органами місцевого самоврядування, яке надав Конституційний Суд України. У своєму Рішенні від 14 грудня 1999 року № 10-рп КСУ однозначно визначив, що українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Разом з тим у листі Міністерства юстиції зазначено, що відповідно із Законом України «Про столицю України — місто-герой Київ» та Рішенням Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року № 10-рп «новообраний Київський міський голова у зв’язку з обранням на цю посаду має бути згідно з частиною четвертою статті 118 Конституції України призначений Президентом України головою Київської міської державної адміністрації. Відповідний акт Президента України є необхідним для здійснення Київським міським головою повноважень у сфері виконавчої влади».

З цього випливає, що в разі, якщо новообраний Київський міський голова не володіє українською мовою, але призначається головою Київської міської державної адміністрації, то виникає колізія, яку не помітив Конституційний Суд. Яку не помічають і в Міністерстві юстиції, що видно з відповіді авторам звернення.

Прецедент з призначенням Л.Чернівецького (який ще при попередньому своєму призначенні публічно запевняв, що обов’язково опонує українську мову, але цього так і не сталося) дає серйозні підстави для ствердження про невідповідність як Закону «Про столицю України — місто-герой Київ», так і Рішення Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року № 10-рп Конституції України, бо вони суперечать більш «вагомій» статті 10 Основного Закону України, що включена до Розділу I.

З усієї очевидністю стає зрозумілим, що Віктор Ющенко, хоча і має повноваження гаранта Конституції, сам не завжди її дотримується. Зокрема, щодо застосування державної мови. Дійсно, прав Л.Кучма: «Україна — не Росія». Зовсім нещодавно їхній президент Дмитро Медведєв попередив про звільнення чиновників, які не володіють комп’ютером. Цікаво було б дізнатися, як він поставився б до тих державних високопосадовців, що не володіють належним чином російською — державною мовою. Невже — як наш Президент?

Віктор Бідненко
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com