Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

8 вересня — Міжнародний день грамотності

8 вересня — Міжнародний день грамотності — один з міжнародних днів, що відзначаються у системі Організації Об’єднаних Націй.

Щорічний Міжнародний день грамотності (Іnternatіonal Lіteracy Day) відзначається з ініціативи ЮНЕСКО з 1966 року. Період 2003-2012 років проголошений Десятиліттям грамотності резолюцією 56/116 Генеральної Асамблеї ООН. З метою забезпечення освіти розроблений Міжнародний план дій, що називається Дакарським за місцем проведення 57-ї Генасамблеї, — у столиці Сенегалу.

Як відзначають експерти, грамотність для всіх — дітей, молоді та дорослих — ще не до кінця досягнута мета. Боротьба з неграмотністю як і раніше залишається завданням величезного масштабу й складності. Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, принаймні, більше 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи.

У доповіді ЮНЕСКО, що вийшла навесні 2008 року й була присвячена ходу реалізації програми «Освіта для всіх», відзначалося, що дев’ять мільйонів дорослого населення в Центральній та Східній Європі не вміють ні читати, ні писати.

Безліч дітей, молодих людей та дорослих, охоплених шкільними або іншими освітніми програмами, не відповідають рівню, необхідному для того, щоб їх можна було вважати грамотними в умовах сьогоднішнього світу, що стає все більш складним.

Існує явна необхідність у розгортанні програм поширення грамотності, які були б спрямовані на групи учнів, що вимагають до себе особливої уваги, і в першу чергу до них належать жінки та дівчата, що залишилися за дверима школи. Там, де чоловіки й хлопчики не мають можливості одержання якісної освіти, вони теж потребують особливої уваги.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com