Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Молоді мами мають право одержувати 538 грн. допомоги

Слабкі місця законодавства виявив у суді павлоградський юрист Валерій Батраченко. Після народження сина молодий батько ретельно вивчив статті закону України про допомогу родинам і з’ясував — у відпустці по догляду за дитиною до трьох років матері мають право на 538 грн. Тому що Конституційний Суд визнав незаконними торішні змі­ни в Держбюджет про ви­плати лише 130 грн.

«Згідно ст. 15 ЗУ «Про державну допомогу родинам з дітьми», державна допомога по догляду за дитиною трирічного віку видається в розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму дітям до 6 років. Тобто, відповідач (відділ соцзахисту населення) виплачував допомогу в меншому розмірі. Законом про Держбюджет були порушені права», розповідає В.Батраченко.

Тепер В.Батраченко — супергерой для мам і заклятий ворог місцевого керівництва соцзахисту. Тому що позитивне рі­шення з цього питання прийняте судами першої інстанції вже у відношенні 600 позовів. П’ятнадцять жінок навіть одержали гроші, що заборгувала держава. В управлінні соцзахисту визнають невідповідність основного закону і закону про Держбюджет. Однак держава не виправляє помилки, і тепер може не вистачити грошей на інші виплати.

«Сьогодні планових асигнувань у мене вистачає, поки проблеми немає. Але бюджет не безмежний і під кінець року може виникнути ситуація, коли платити буде нічим», — відзначає начальник управління праці і соціального захисту населення міста Павлоград Лідія Бобровницька.

«До цього я одержувала 130 грн. на одну дитину, а тепер 538. Це в межах прожиткового мінімуму. Якби люди мені випадково не сказали, я б так і далі одержувала. Ніхто нічого не знає. Управління соцзахисту нікого не попереджає, що повинно платити таку суму, а не ту що платять», — говорить мама Олена Фоменко.

Якщо і нинішні внесені зміни в Держбюджет Конституційний Суд визнає незаконними, у молодих мам з’явиться шанс одержати від держави належне.

Liga

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com