Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Райс критикує РФ

«Росії треба вилікуватися від ностальгії по Радянському Союзі і навчитися жити за законами XXI століття», — заявила держсекретар США Кондоліза Райс. Виступивши з промовою в Німецькому фонді Маршалла у Вашингтоні, вона піддала Москву жорсткій критиці за воєнну операцію в Грузії, звинувативши її в авторитаризмі і агресивності у відносинах c сусідами.

Держсекретар відмела думку, що США прямо чи побічно надихали Михайла Саакашвілі на рішучі дії у відношенні Південної Осетії. За словами Райс, навпаки, Сполучені Штати і їхні союзники «багато разів намагалися допомогти обом сторонам конфлікту вирішити його дипломатично». Зі слів Райс також стало зрозуміло — тепер у Вашингтоні визнають, що до великомасштабного військового конфлікту в регіоні привели дії Грузії, однак вважають, що Тбілісі був спровокований південно-осетинською стороною. Москва, на думку Райс, скористалася з цієї нагоди і провела «давно заплановану» атаку на Грузію, порушивши її суверенітет і територіальну цілісність. Те, що в Росії називають «операцією з примусу до миру», насправді обернулося «повномасштабним вторгненням», вважає держсекретар.

Однак на думку К.Райс «російські лідери не досягнули своєї головної військової мети — скинення уряду Грузії». «Грузія вижила. Її демократія поміцнішає. Її економіка буде відроджена, а незалежність — захищена. Відновиться і її військова міць. І ми вже чекаємо дня, коли територіальна цілісність Грузії буде мирним способом відновлена», — пообіцяла Райс.

«Російський статус у світі гірший, ніж будь-коли, починаючи з 1991 року. І ціна цієї обраної ізоляції виявилася велика. Співробітництво між Росією і США в області мирного атома вже давно не рухається. Російські лідери самі вдарили по своїй національній економіці», — вичитала Кремль Райс. Як дала зрозуміти глава держдепартаменту, до цього йшло давно. Російська влада «стала авторитарною всередині країни й агресивною за її межами».

За матеріалами інформагентств

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com