Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Антарктиду уже заселяють нові істоти

Нові, зовсім не типові для колись суворого клімату Антарктиди істоти (кліщі, лишайники і мохи) стали масовим явищем на стрімко втрачаючому льодовий панцир континенті. Очевидно, вони випадково були занесені вченими або туристами, яких стало останніми роками більше.

Гіпотетично ці чужинці можуть зашкодити екосистемі континенту. Антарктида відома усім, як місцевість, де проживає велика кількість пінгвінів. Однак недавно вчені знайшли тут новий організм, тісно пов’язаний з комахами — мох.

Вони побоюються, що глобальне потеплення може створити тим самим сприятливі умови для пацюків і мишей. Новий вид трави, що також став приживатися і поширюватися на території Антарктиди може стати великою загрозою континенту, у зв’язку з таненням льоду. «Це такий різновид трави, що поширюється всюди і вже знаходитися на більшості антарктичних островів», повідомив представник австралійського Антарктичного підрозділу, керівник міжнародної науково-дослідної роботи «Іноземці в Антарктиді». «Ця трава створює цілі галявини», сказала вона. Ми знаємо, що агресивні види часто руйнують сталі екосистеми. Згадаємо хоча б кроликів, принесених в Австралію європейськими поселенцями і мідій з Росії, що забивають труби і пірси на Великих Озерах Північної Америки. Це може статися і з Антарктидою.

Антарктида — остання місцевість древнього навколишнього середовища. Вона була ізольована південним океаном і тепер люди починають активно ламати цей бар’єр. Нові різновиди надходять по­сту­пово, адже одяг відвідувачів Антарктиди часто містить насіння, чи яйця комах.

Найбільше «постраждалим» районом від пацюків і кішок став острів Macquarie у Південній Георгії. В іншому місці Антарктиди, трава була знайдена під японською дослідницькою хатиною, а цілі галявини виявлені біля російської станції. Також бу­ла знайдена велика розмаїтість грибів біля австралійської станції. Люди намагаються почати всі методи, щоб зупинити поширення цих організмів і істот, а тим часом кількість прибуваючих людей в Антарктиду росте. Як повідомив глава Норвезької наукової станції, на територію Антарктиди заборонено ввозити живих істот, навіть квіти на столах мають бути із пластмаси.

За останні пару років в Антарктиді були знайдені чотири різновиди кліща, а також деякі види лишайника, що росте на скелях.

Приблизно 40 000 чоловік відвідують Антарктиду щороку, в основному — туристи. Ще близько 4000 чоловік — дослідники, що живуть у літній період.

Також розповсюджувачем пацюків і всіляких гризунів є судна і кораблі...

Meteoprog

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com