Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Скоро відбудуться Зіткнення протонів у колайдері

Фахівці Європейської організації ядерних досліджень CERN повідомили про те, що перші зіткнення протонів на Великому адронному колайдері (ВАК), що був запущений 10 вересня 2008 року, відбудуться вже протягом найближчих тижнів.

«Перші зіткнення в ВАК — справа декількох тижнів», — говорять фахівці CERN, додаючи при цьому, що вивчення наслідків зітк­нень розігнаних майже до світлової швидкості протонів допоможе виявити сліди існування бозона Хіггса — гіпотетичної частки, відповідальної за масу всіх інших часток.

Крім того, за допомогою ВАКа вчені мають намір встановити стан, який був відразу після Великого вибуху, і довідатися, що таке матерія й антиматерія.

Наголосимо, що для втримання пучків протонів у колайдері використовуються дуже потужні магніти, робоча температура яких — близько 1,9 градуса вище абсолютного нуля.

Минулого тижня  через проблеми із трансформатором був відключений головний компресор кріогенної системи, що охолоджувала два з восьми секторів 27-кілометрового кільця прискорювача. Трансформатор замінили, однак почалися проблеми з електрикою, у результаті чого колайдер деякий час не працював.

Згодом у CERN повідомили, що ВАК запрацював знову. Так як він перебуває поки на стадії тестування, то подібні проблеми абсолютно нормальні.

Наступним кроком у процесі запуску колайдера стане введення системи, що формує щільні пучки протонів, не даючи їм розійтися кільцем.

Як відомо, кільце найбільшого  у світі прискорювача заряджених часток розташоване в 27-кілометровому тунелі на глибині ста метрів під землею на кордоні Швейцарії й Франції. Для втримання й корекції пучків протонів використовуються більш як півтори тисячі надпровідних магнітів, які працюють при температурі -271 градусів за Цельсієм, тобто  близької до абсо­лютно­го нуля.

Перший запуск ВАКа відбувся 10 вересня — цього дня ученим уперше вдалося провести пучок протонів за і проти годинникової стрілки всім кільцем прискорювача.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com