Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Опозиціонери не потрапили в новий парламент Білорусі

Жоден із представників опозиції, за попередніми даними, не пройшов у парламент Білорусі.

Про це повідомила глава ЦВК країни Лідія Єрмошина журналістам у понеділок, 29 вересня, у Мінську.

«Ніхто з опозиції не потрапив у парламент», — сказала вона за підсумками попереднього підрахунку голосів на виборах у нижню палату парламенту Білорусі.

На думку Єрмошиної, «виборець боїться втратити те, що має».

«Небажання різко змінити своє життя, певні побоювання, що якщо прийдуть люди, які належать до опозиції, такі зміни відбудуться, що, можливо, порушать спокійне, комфортне існування людей, і привело до такого результату», — сказала вона.

«99 депутатів уже вибрано в парламент Білорусі», — додала Єрмошина. Нагадаємо, що в Білорусі в неділю, 28 вересня, пройшли вибори депутатів нижньої палати парламенту — Палати представників Національних зборів. У виборах брали участь 264 кандидати по 110 виборчих округах. У деяких округах вибори пройшли на безальтернативній основі.

Серед кандидатів близько 70 представників опозиції, незважаючи на те, що багато кандидатів знялися в ході передвиборної кампанії, а ряд опозиційних рухів заявили про бойкот. У числі опозиційних кандидатів лідер Об’єднаної громадянської партії (ОГП) Анатолій Лебедько, дочка одного з лідерів опозиції Олександра Козуліна Ольга, глава партії комуністів Білорусі Сергій Калякін.

Опозиція заздалегідь заявила про масові порушення й на знак протесту вийшла після закриття виборчих дільниць на центральну площу Мінська — Жовтневу.

Білоруська влада прагне провести парламентські вибори як можна прозоріше й демократичніше, оскільки проведення цих виборів — свого роду випробування для нормалізації відносин офіційного Мінська з ЄС і США, які з 1996 року не визнали результати жодної виборчої кампанії й жодного  референдуму в Білорусі.

Як повідомлялося, у Білорусі в парламентських виборах взяли участь 75,3% виборців.

Остаточні підсумки парламентських виборів у Білорусі буде підведено 3 жовтня.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com