Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Всі українці — будівничі!

Огляд досягнень і перспектив розвитку в цій області показав, що стогони про сумну долю, що чекає Україну в недалекому майбутньому, всього лише недалекоглядна брехня недолугих політиків, у яких нема опори в суспільстві.

Інтерес до виставки можна точно оцінити по вуличних заторах в районах їх проведення. Декілька днів в кінці вересня навколо київської «Експо-Плаза» було безліч автомобілів, і багато хто залишав їх на газонах і тротуарах на прилеглих вулицях далеко від виставки. Це і не дивно, адже на «Експо-Плазі» проводилася популярна виставка будівництва та архітектури.

У Києві демонстрували свою продукцію фірми з безлічі країн, від В’єтнаму і Китаю до Бельгії та Німеччини. Особливо багато було фірм з Туреччини. Були болгари і поляки. В очі впадає певна закономірність — українські фірми найчастіше представляють зарубіжну продукцію. Сумно, тому що в Україні таку ж могли б випускати ми й самі. Українські фірми, що демонстрували українську продукцію, на жаль, були в меншості. Саме про них і розповімо в першу чергу.

«Музика в дереві» — так називають продукцію компанії «Інекс Укр Паркет». Вона була заснована в 1994 році. Пройшли роки, і в 2000-му році діяльність компанії була відмічена першою заслуженою нагородою, дипломом лауреата Міжнародного відкритого рейтингу «Золота фор­туна», за вагомий внесок в розвиток деревообробної промисловості України. У подальші роки заслужені нагороди сипалися на компанію, немов з міфічного рогу достатку. В 2007 році компанія була удостоєна почесного звання «Краще підприємство України». Напевно, потік нагород і дипломів не припиниться і в 2008 році.

Звичайно ж, нагороди були зароблені тямущою і наполегливою працею. Вже здійснені понад ста унікальних проектів. По телевізору продукцію «Інекс Укр Паркету» бачили всі, адже це вона прикрасила Адміністрацію Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів і Торговельно-промислової палати України. Крім того, паркет компанії прикрашає зали для прийому гостей в посольствах України за кордоном, залах офіційних прийомів в міністерстві ЗЕЗ України, в Центробанку Росії. Український паркет прикрашає Російський музей в Москві, посольства Ватикану та Узбекистану в Україні.

Мабуть, в світі мало фірм такого високого рів­ня. В асортимент входить кла­сичний, художній геометричний, «палацовий» та штучно зістарений паркет. Особливо красивий паркет, інкрустований металом, каменем та янтарем. Паркет виготовлений з українського дуба, ясена або клена. Композиція «Асторія» перевершує багато що з того, що можна побачити в зарубіжних палацах і музеях, відкритих для відвідувачів.

Не забуті і прості громадяни. Ціни на продукцію «Інекс Укр Паркету» для цієї групи замовників зовсім не надхмарні. Охочі з не дуже високим рівнем доходу в змозі придбати декілька квадратних метрів художнього паркету, наприклад, для прикраси гостиної або дитячої кімнати. Мати на підлозі картину в дереві із зображенням кота, що ліниво поглядає на райського птаха доволі модно і оригінально. Тим паче, що дизайн-студія компанії готова розробити проекти з урахуванням побажань і смаків замовників. Якби так працювали всі українські фірми! На прикладі «Інекс Укр Паркету» видно під­тримку керівництвом України національного виробника.

Вражає уява і продукція фірми «Камелот», ексклюзив з кованого металу і дерева. Просто дивно, які мережива можуть плести справжні майстри з непокірного металу! Офіс фір­ми розташований в Києві на вулиці Олени Теліги, 57. Поетеса, без сумніву, мріяла про таку Україну. Витвори мистецтва май­стрів краще подивитися своїми очима. А служить людям вони будуть сторіччями, і ставатимуть все дорожчими.

Там же можна подивитися та придбати і панно та декоративні елементи з мозаїки. Акули і зебри, тропічні острови та екзотичні риби, добрі дельфіни та казкові золоті рибки, сцени з іспанскої корриди — все є. Тамтешні майстри можуть перетворити вищерблену колону перед входом в прикрасу, покритою мозаїкою.

Дуже красивий фасадний декор з гіпсу і пінопласту київської фірми «Арх-декор». Ліпнина-ексклюзив — це продукція майстрів. Пропонується спектр послуг від проекту з урахуванням побажань замовника до монтажу майстрами компанії. Ліп­нина фірми дозволяє зробити квартиру або садибу унікальною і неповторною. Ніяка ілюстрація не може передати красу художніх вирішень інтер’єрів і камінів з мармуру. Їдьте на вулицю Довженка в Києві, і дивіться на все своїми очима. Забути ці художні архітектурні композиції ви вже не зможете.

Дуже красивий ландшафтний дизайн фірми Art Green. Компанія займається проектуванням ландшафтів. Зелені насадження, каскади, струмки — все це замовники можуть побачити спочатку на екрані комп’ютера, у вигляді тривимірних зображень. І на папері, і в реальному виконанні твори студії відносяться до художніх. Напевно, назва «Зелене мистецтво» була б більш зрозумілою для українців.

Дуже цікаві пропозиції у фірми «Домище інвест», що займається проектуванням і будівництвом котеджів. Вартість типового будиночка відповідає ціні автомобіля середнього класу. Після виставки багато хто задумається, чи не краще відмовитися від придбання зручного, але дуже дорогого пристрою для вистоювання у вуличних заторах на користь індивідуального будиночка в тихому місці. Замовник може отримати котедж саме такий, яким він його собі уявляє. На монтаж піде близько тижня. Цікаво, що панелі для котеджу завозяться з Канади, оскільки в них немає ніяких смол, здатних тривалий час забруднювати повітря в кімнатах. Теплопровідність стін відповідає кладці в три цеглини, і це великий плюс.

Були на виставці і пропозиції придбати готові садиби, з елітними котеджами. На такій садибі є все, аж до вишуканого ландшафтного дизайну. У багатьох відвідувачів мимоволі виникне питання: «Чому у мене немає засобів, щоб купити оці зручності та красу?»

Якщо котедж або на­віть сільський будинок у вас вже є, то освітити і одночасно прикрасити садибу можна світловими композиціями у вигляді гірлянд або звірів, які пропонує «Інтернаціональний дизайнерський центр Scorpio». Можна замовити і танк, який раптово та грізно випірнає з темноти — такий, як біля пивного клубу під Києвом. Біль­шість замовників віддають перевагу леопардам, що світяться, ведмедям або мирним пінгвінам, коням, гусакам або лебедям. Все виглядає незвично, оригінально і дуже красиво. Це не тільки прикраси, але і осві­тлювальні пристрої.

Фірми пропонують красиві гірлянди, діоди яких світяться різними кольорами. Подивитися казкову гру світла можна, наприклад, на фасаді клубу-кафе у Вінниці, або на фонтані біля вокзалу в Харкові. Ресторан «Розгуляєво» на Обухівській трасі під Києвом завдяки підсвічуванню гірляндами перетворений на казковий замок. Свої власні фантазії можна побачити наяву, для чого доведеться придбати різноколірний світлодіодний канат, який для зручності змотаний в бухти. Мабуть, краще довіритися смаку дизайнерів фірми, він у них вишуканий і відмінний.

Дизайн-центр з чомусь грізною назвою «Скорпіон» — це не тільки світлотехніка для екстер’єру. Здивування і захоплення викликають і статуетки, і художні підставки кімнатних освітлювальних приладів. Цінителі можуть придбати їх не тільки в Києві, але і в Донецьку, Дніпропетровську, Кременчуці або в російській Твері. Краса і оригінальність не знають кордонів.

Інтер’єр кімнат також не забутий. На виставці були показані картини київської галереї «Де-арт». Це вже область мистецтва, і багато картин будуть продані в зарубіжні країни. Не можна сказати, що ціни на високохудожні твори надмірно високі.

Красиві прикраси інтер’єрів пропонує київська майстерня «Ермітаж». Куточки, фризи, орнаменти, пілястри, статуї з гіпсу або стельові розетки можна вибрати по каталогу або замовити дизайнерам. Ліпнина дуже красива і радуватиме власників і їх гостей довгі роки.

У передмістях Києва працюють фірми, продукцію яких не буде соромно продемонструвати на виставках в зарубіжних країнах. Наприклад, столярні майстерні Шмигіна з с. Пухівка Броварського району пропонують оригінальні альтанки, перголи або меблі для будинку, сауни чи саду. Займається фірма і художньою обробкою скла. Її вироби нітрохи не гірші за ті, які доводилося бачити в Німеччині або Австрії. А в Голландії, наприклад, нічого подібного бачити не доводилося.

У Бучі Київської області працює фірма «Експо Стиль», що пропонує куточки відпочинку з акваріумами, фонтанами або водопадами. Гарні у неї і розписи по склу. Їх можна побачити і на Петрівці в Києві. Такі витвори мистецтва з проточною водою підходять жителям південних країв. У жарку погоду це прекрасне місце відпочинку також і в Києві. Дуже сподобалася відвідувачам композиція з зображенням божої матері, яке видно через прозорий струмінь падаючої води. Тут гармонійно поєднуються практичність, краса та духовність.

Подібну композицію, але вже з скульптурою католицької божої матері, пропонувала в’єтнамсько-китайська фірма. Напевно, майстрам з Бучі і їх конкурентам чи колегам з далекої Південно-Східної Азії слід було б показати свої куточки відпочинку в Чехії або Польщі, де дуже цінують мотиви на божественну тематику і майже кожне містечко має свого святого покровителя.

Дуже практичні і водночас красиві меблі продемонструвала київська фірма «Спецмеблі». Кабінети «Кембрідж» або «Монарх» мимоволі викликають пошану з боку партнерів. Дуже вражає і обстановка для залу засідань з круглим столом і розкішними зеленими рослинами посередині. Напевно, українська фірма зможе знайти покупців і в Західній Європі.

Також київська фірма «Лірона» продемонструвала кабінети і сходи з дерева, справжні витвори мистецтва. Вони вносять до інтер’єру теплоту і неповторність. Орнаментна огорожа сходів «Лірони» виглядає, як художній твір.

З «Ліроною» може на рівних змагатися фірма «Аттіка», також київська. Інтер’єри, гвинтові сходи з виключно красивими поручнями, прикрашеними художнім різьбленням по дереву, двері з інкрустаціями і кольоровими стеклами змусили зупинитися багатьох відвідувачів.

Фірм з обласних цен­трів було мало. Одеські фірми активно співробітничають із зарубіжними, і на наступній виставці їх буде більше. Запорожська фірма «s3electro» пропонувала освітлювальну апаратуру для квартир. Це красиві вироби, але в основному турецького виробництва. Фірма активно шукає і все частіше знаходить і українських постачальників якісної продукції. Таких фірм, що привносять в українську дійсність корисні пізнання і якісну зарубіжну продукцію, на виставці було багато.

Харківська фірма «Atelier MATIS» демонструвала тільки свою продукцію. Її ініціативність заслуговує усіляких похвал. Вона пропонувала різноманітні рефлекторні та галогенні світильники з декоративним скляним фасадом. Вони і красиві, і корисні. Наприклад, сві­тиль­ник для дитячої кімнати має декоративно-захисні грати-фасад у вигляді метелика або журавля. Напевно, після виставки продукцію харків’ян стане популярнішою в Україні, бо зацікавлених відвідувачів та біз­несменів біля харківського стенду було багато.

Фірма «Art Flock» з Мелітополя співпрацює з фірмами Франції та Швейцарії. Саме тому у неї така дивна назва. А суть в тому, що флокени або різнокорольові пластівці наносяться на промазану клеєм поверхню і створюють фантастично гарну композицію. І робити це може кожен, на свій смак, гарно і зовсім не дорого.

Ми розповіли про невелику частину українських фірм, біля яких збиралася найбільша кількість відвідувачів. Фахівці товпилися також і біля могутньої будівельної техніки. У цій області надійно тримає оборону тільки кремен­чуць­кий КРАЗ. Все інше йде до нас з-за кордону. Це тема ще однієї статті, і «Персонал Плюс» її опублікує.

Виставка показала, що надсадні крики деяких політиків про обвал української економіки, що намітився, безпідставні. Жоден іноземний бізнесмен не пішов би на український ринок без твердої упевненості в успіху. В світі знають про те, що Україна якісно перетворюється, і роботи у нас непочатий край. Ділова та роботяща Україна йде вперед все швидше, і її чекає гідне майбутнє!

 

Володимир РЕПАЛО

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com