Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Хто засидівся в СБУ?

Депутат від «НУ-НС» Геннадій Москаль просить Окружний адмінсуд Києва скасувати всі документи, підписані виконуючим обов’язки голови СБУ Валентином Наливайченком після 22 січня 2007 року.

З відповідною позовною заявою Москаль звернулася до суду в понеділок, 24 листопада, пише газета «Комерсант-Україна».

Посилаючись на закон «Про тимчасове виконання обов’язків посадових осіб, призначуваних на посаду за згодою Верховної Ради президентом чи ВР за поданням президента», він наполягає, що Наливайченко як перший заступник голови СБУ мав право виконувати обов’язки голови СБУ не довше 1 місяця.

Через це Москаль просить суд скасувати всі «акти індивідуальної дії і нормативно-правові акти», підписані Наливайченком у якості в. о. голови СБУ після 22 січня 2007 року (Наливайченко виконує обов’язки голови СБУ з грудня 2006 року).

На думку Москаля, через відсутність нового голови служби президент зобов’язаний був щомісяця продовжувати чинність указу про призначення Наливайченка в. о. голови СБУ, «а оскільки таких указів не було, через місяць — 22 січня 2007 року — Наливайченко втратив приставку в. о. і надалі вже користувався нею самовільно».

При цьому він не приховує, що приводом для такого звернення до суду послужили нещодавні заяви Наливайченка про здійснення корупційних злочинів депутатами, у тому числі і ним самим.

Москаль висловив таку думку, що про закон ніхто б не згадав, якби наливайченко «менше влазив у політичні розбірки, беручи участь у них на стороні секретаріату президента, а знаходився б у тіні, як і належить керівнику спецслужби».

А після цього він запропонував тим, хто незаконно був звільнений (з СБУ) за підписом пана Наливайченка починаючи з 22 січня 2007 року звертатися до нього. «Я усіх поновлю!», — додав він.

Тим часом у СБУ упевнені в легітимності перебування Наливайченка на посаді виконуючого обовязки голови Служби і готові відстоювати це в суді.

Як розповів заступник голови СБУ Микола Герасименко, екс-керівник СБУ Ігор Дрижчаний у грудні 2006 року пішов у відпустку, призначивши Наливайченка в. о. голови З відпустки Дрижчаний так і не повернувся, перейшовши на роботу в РНБО.

«Якби попередній керівник відомства не призначив нікого виконувачем обов’язків голови СБУ, тоді б цей закон («Про тимчасове виконання обов’язків...») набув би чинності, а в даному випадку, коли виконувачем обов’язків його призначив попередній голова, цей закон не діє», — підкреслив Герасименко.

Крім того, за його словами, у законі «Про статут внутрішньої служби збройних сил України», яким також керуються в СБУ, «чітко прописано, що, коли командир із поважних причин не може виконувати свої обов’язки, він призначає для цього одного зі своїх заступників, і цей термін не обмежений».

Між іншим, нещодавно перебуванням Наливайченка на посаді в.о. глави СБУ був стурбований голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко.

На думку членів профільного комітету, «це сприяє нестабільності як в керівній ланці Служби, так і негативно відбивається на результативності виконання співробітниками поставлених перед ними завдань і на морально-психологічному кліматі в колективах органів і підрозділів Служби безпеці України».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com