Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Зарплати підуть у тінь?

З подачі секретаріату президента до Верховної Ради внесений законопроект про порядок оподатковування доходу фізичних осіб, у випадку прийняття якого громадянам стане невигідно одержувати легально високу зарплату.

Автором податкових змін виступає депутат від НУНС Оксана Білозір, яка входить у партію глави секретаріату президента Віктора Балоги «Єдиний Центр», пише газета «Дело».

Видання зазначає, що Білозир не приховує, що документ був погоджений з колегами по партії.

У її законопроекті передбачається, що ставка податку з доходів фізосіб буде диференційованою.

Громадян, що має доходи до 6 тисяч гривень на місяць, чекає деяке податкове послаблення — ставка податку знизиться для них з 15% до 10-12,5%.

Для українців, що заробляють до 12 тисяч гривень, ставка збережеться на колишньому рівні.

А тих, хто заробляє понад 12 тисяч гривень на місяць, очікує збільшення податкового навантаження. З їхніх доходів будуть стягувати 20%.

У той же час, бізнес на підвищення податків завжди реагує однаково — іде в тінь і знижує надходження в бюджет.

«Платити будуть по мінімуму», — прогнозує заступник парламентського комітету глави комітету з податкової політики Микола Круглов.

Подібна шкала оподатковування існувала в Україні до 2004 року. Тоді ставка прибуткового податку варіювалася від 10 до 40%. Причому найвища ставка оподатковування застосовувалася вже при заробітках понад 1,7 тисяч гривень на місяць.

З 2004 року законом була введена єдина ставка — 13% прибуткового податку. З 2007 року вона була збільшена до 15%.

Основною причиною введення єдиної ставки була необхідність виведення доходів з тіні. Ідея проста: для найбагатших українців податкова ставка знижувалася одразу на 27 процентних пунктів. Це не могло не змусити їх легалізувати свої капітали.

Після встановлення єдиної ставки оподатковування в країні різко зросла кількість офіційних мільйонерів.

Влада давно обіцяє подумати про зменшення навантаження на фонд зарплати, але кардинально нічого не міняється. На початку осені Мінфін намагався зменшити для роботодавця сплату в Пенсійний фонд до 30% замість 33,2% нинішніх. Однак збільшити відрахування в Пенсійний фонд із зарплати фізосіб на 3%. Однак політична криза перешкодила здійсненню і цих планів.

 

Українська правда

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com