Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Загроза: ринкові ціни на газ

Українська економіка не зможе витримати переходу на ринкові ціни на природний газ, якщо вони будуть введені з початку 2009 року.

Таку думку висловив голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина під час круглого столу в Києві, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Підприємства не витримають європейської ціни... У січні вона буде 460-470 дол. за тис. куб. м», — сказав Дубина.

За його словами, ті, хто сьогодні закликають перейти на формульний під­хід при визначенні ціни природного газу вже з нового року (2009 рік), забувають, що застосовувана в Європі формула враховує ціни на нафтопродукти, але з дев’ятимісячним запізненням.

У результаті, на початку 2009 року ціна на газ буде максимальною, тому що буде розраховуватися на основі рекордно високих цін на нафтопродукти весни і літа цього року.

При цьому Дубина нагадав, що в силу технологічних причин у зимовий період Україна не може тимчасово відмовитися від закупівлі газу, навіть маючи заповнені сховища.

Голова «Нафтогаз України» зазначив, що в умовах падіння в промисловості в Україні йому пропонують у 2009 році скоротити обсяги закупівель імпортного газу до 42 млрд. куб. м у порівнянні з 55 млрд. куб. м цього року. Однак, на його думку, обсяг закупівель необхідно зберегти на колишньому рівні, щоб гарантувати енергобаланс країни і забезпечити відновлення економіки після спаду.

Дубина нагадав, що в серпні цього року в країні склалася ситуація, коли через нестачу вугілля теплоелектростанції змушені були перейти на газ, таким чином, за його словами, енергобаланс був збережений завдяки наявності запасів газу.

Голова «Нафтогаз Ук­ра­їни» ще раз нагадав, що глави урядів України та Росії на початку жовтня цього року домовилися про поетапний перехід на ринкові ціни на газ протягом трьох років і така домовленість є оптимальною для України.

Як відомо, ряд українських експертів висловлювали думку, що в умовах падіння цін на нафту в останні кілька місяців майже в три рази Україні був би вигідний сьогодні перехід на ринкове ціноутворення в газових відносинах з Росією, який би дозволив ліквідувати в них політичну складову.

У свою чергу «Газпром» днями заявив, що якщо «Нафтогаз України» не погасить борги в розмірі близько 2,4 млрд. доларів, то з нового року російська монополія змушена буде ввести для України ринкові ціни, що будуть перевищувати 400 дол. за тис. куб. м.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com