Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КИЇВСЬКИЙ КОЛЛАЙДЕР

Керуючись тим, що Кабінет Міністрів України (далі – Кабмін) має право законодавчої ініціативи, 6 листопада ц.р. в адрес Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В. мною була направлена пропозиція «Щодо доповнень до Закону України «Про вибори народних депутатів України»

Наступного змісту:

«На сьогодні у народу єдиним способом впливати на депутатів є, а точніше мало б бути, - це ефективна участь виборців у самих виборах та у будь-якому переобрані депутатів.

А від виборів до виборів у виборців ніякого права корегувати роботу депутатів немає! До того ж, де взяти таких свідомих виборців, котрі б політично грамотно розбиралися у стані справ і прийняті рішень під час голосування? Багаторічне радянське минуле створило суспільство таким, як, на зразок мишки у зубах кішки, яке повністю покладається на розсуд влади- мов на те вона і влада, щоб про і за народ (нас) думала… .

На прикладі інших демократичних країн доведено, чим частіше народ буде обирати депутатів, тим ефективніше буде вплив цього народу на депутатів. Кожні вибори дають можливість народу ревізувати стан і діяльність вищої влади, у нашому випадку, Верховної Ради України (ВРУ). З кожними виборами до влади мали б приходити більш народні і розумніші депутати. Це корисно було б для держави, народу та й самим депутатам.

Але ж вибори, як радикальний спосіб очищення вищої державної влади від депутатської нечесті, дуже складний і затратний захід, як по терміну, так і по коштам.

З метою зменшення витрат як по коштам, так і в часі, та збільшення ефективності і продуктивності роботи депутатів, пропонується від партії чи блоку, які брали участь у виборах, і яких, по результатам виборів, ЦВК уже включила до списку обраних депутатів у Верховну Раду, по 1-2 депутату законодавчо закріпити за кожним Виборчим Округом (ВО).

Закріплення депутатів за ВО має бути:

— обов’язковим і, по можливості, з врахуванням належності депутата до відповідної політичної організації, яка здобула перемогу у даному ВО, бажано постійного місця його проживання та попередньої праці на території ВО;

— оформлене двосторонньою офіційною письмовою Угодою між депутатом та Виборчим Округом.

Завірені у канцелярії ВО і скріплені печатками копії Угоди мають бути протягом наступних трьох днів надіслані у ЦВК, ВРУ та керівнику фракції, у якій значиться депутат, який уклав з ВО Угоду.

В Угоді, окрім будь-якої іншої домовленості, має бути передбачено, що у десятиденний термін депутат зобов’язується після кожної парламентської сесії звітувати про свою роботу протягом звітного відрізку часу, тобто сесії, перед виборцями ВО – Зборами виборців у кількості не менше 500 осіб, які організовує і проводить ВО. Збори виборців мають прийняти Постанову про звіт депутата (-ів) з відповідною оцінкою його (їхньої) діяльності включно. А якщо цього вимагають обставини, то в Постанові має бути викладено достатньо обґрунтоване ініціювання заміни конкретного депутата наступним кандидатом, згідно списку партії чи блоку. Постанова Зборів виборців за підписами головуючого та секретаря Зборів, а також Голови ВО, має бути в десятиденний термін обов’язково опублікована у багатотиражній газеті міста, на території знаходження ВО, та доставлена у ВРУ, керівникові фракції і в ЦВК.

Депутат, який не заключив Угоду з ВО, або не прозвітував на Зборах виборців ВО, має бути ЦВК у десятиденний термін замінений на наступного кандидата згідно фракційному списку.

Дії Зборів виборців ВО та ЦВК не повинні підлягати оскарженню.

 

Петро ПІДЛУБНИЙ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com