Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Занепокоєні китайці стелять солому

Китай має намір до 2015 р. сформувати стратегічні резерви нафти, певних видів вугілля і ряду металів. Такі плани обнародувало Міністерство земельних та природних ресурсів КНР. Зокрема, уряд має намір створити стратегічний запас міді, хрому, марганцю, вольфраму, а також деяких рідкісних викопних металів.

В даний час Китай, що є одним з основних імпортерів і споживачів енергоресурсів, вже створює запаси нафти, користуючись сприятливою для нього кон’юнктурою на ринку.

Китай планує для збереження стабільності економіки переорієнтовувати експорт на країни, що розвиваються, ринки яких менш схильні до негативного впливу світової фі­нан­сової кризи, — заявив міністр комерції КНР Чень Де Мін.

«Нам необхідно активно діяти на інших ринках з тим, щоб скоротити втрати експорту в три провідні економіки миру», — цитує словам міністра газета «Чайна Дейлі».

За його словами, майбутній рік малює «похмурі перспективи для китайського експорту». На його думку, «експорт в ринки, що розвиваються, сьогодні також стає все більш складним завданням».

Чень Де Мін, виступаючи на робочій нараді в Пекіні, нагадав, що в даний час більше 60% китайського експорту припадає на США, ЄС і Японію, країни, що найсильніше постраждали від світової фінансової кризи. В зв’язку з цим він призвав китайський бізнес «цілком усвідомити значення ринків», що розвивалися, в Азії, Середньому Сході і Південній Америці.

За останніми даними, на тлі світової кризи обороти торгівлі Китаю з країнами, що розвиваються, показують упевнене зростання. За 11 місяців поточного року товарообіг між КНР і Індією збільшився на 41,6% і досяг показника 48,8 мільярда доларів. Для порівняння: американо-китайська торгівля виросла в цей же період лише на 11,6%.

Дані китайського митного управління свідчать, що в листопаді в умовах світової фінансової кризи вперше з 2001 року було зафіксовано скорочення об’ємів експорту. У листопаді поточного року експорт Китаю склав 114,99 мільярда доларів, що на 2,2% нижче за аналогічний показник 2007 року.

Декілька тисяч китайських робочих, які були звільнені через світову економічну кризу, а також ті, кому не виплачують зарплати, вийшли в суботу на марш протесту в місті Дунгуань, столиці провінції Гуандун. Проти маніфестантів поліція застосувала силу. Кількість потерпілих невідома.

Економічна криза привела до закриття сотень підприємств в провінції на півдні Китаю, в основному дрібних фірм. Euronews повідомляє, що підприємства, що залишилися, скоротили зарплати або зовсім перестали виплачувати гроші.

«У нас немає їжі! Ми не їли декілька днів!» — скандують протестуючі робітники.

Правоохоронні органи призвали маніфестантів до порядку. Повідомляється про виникнення декількох сутичок з поліцейськими. Поліція застосувала силу в безпосередній близькості від будівлі міськради. «Їх вимоги законні, але вони повинні дотримуватися порядку», — мовить представник поліції.

Це вже не перший випадок протесту місцевих робітників. В кінці листопада в провінції Гуандун близько 500 протестуючих проти масових звільнень робочих розгромили фабрику іграшок «Кайда» в місті Дунгуан.

Згідно даним, озвученим на останньому засіданні Держради Китаю, фактичне безробіття в країні майже удвічі перевищує офіційну цифру в 8 млн. 300 тис. чоловік.

Стало відомо, що останнім часом об’єм китайського експорту рекордно впав за останні 10 років. Падіння експорту китайських товарів пов’язують із зменшенням сві­тового попиту. Експорт товарів, вироблених в Китаї, опустився на найнижчий рівень за останнє десятиліття.

Імпорт до Китаю в грудні 2008 року скоротився на 21,3% на тлі світової економічної кризи, що розросталася, повідомило BBC з посиланням на китайські ЗМІ.

Як відзначає кореспондент BBC в Китаї Кріс Хогг, Китай більше будь-якої іншої країни в Азії покладається на внутрішній попит на вироблювані в країні товари.

Отже світова фінансова криза опановує економіку Китая, який усіляко намагається зменшити її негативний вплив переорієнтацією на ринки країн, що розвиваються.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com