Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Індійці наступають

У неділю в Болівії пройшов референдум щодо ухвалення Конституції, яка передбачає істотне розширення прав корінного індіанського населення країни, посилення контролю уряду над природними ресурсами і відміну статусу католицтва як офіційній релігії. Президент Болівії Ево Моралес заявив про те, що жителі країни підтримали нову Конституцію країни, передає Бі-Бі-Сі.

За даними екзіт-полів, за підтримку нової Конституції висловилося близько 60% болівійців.

За словами президента Болівії, новий основний закон країни означає «народження нової Болівії».

Моралес, представник корінного населення Болівії — індійців аймара, давно виступав за політичні реформи в країні.

Проте супротивники документу зі східних провінцій, багатих газовими родовищами, вважають, що нова конституція ставить корінне населення Болівії вище за решту жителів країни.

У багатих районах Болівії незадоволеність прийдешніми змінами нерідко призводила до активізації насильства.

Так, у вересні 2008 року на заході Болівії було убито, щонайменше, 30 селян-фермерів, які поверталися з демонстрації на підтримку уряду.

Президент Моралес заявив, що нова Конституція покликана виправити історично складену не­рівність болівійського суспільства, де економічну еліту в основному складають вихідці з Європи.

Законодавці схвалили проведення референдуму за новою Конституцією, але тільки після того, як Моралес погодився на низку поступок.

Зокрема, було досягнуто угоду, за якою Моралес міг претендувати лише на ще один п’ятирічний президентський термін. Таким чином, якщо Моралес збереже за собою посаду президента на майбутніх виборах, він буде зобов’язаний полишити її у 2014 році.

У Конституцію також входять розділи про права, один з яких присвячено 36 корінним народам Болівії.

Корінному населенню буде гарантовано автономію їхніх традиційних земель і привілеї при розподілі доходів від природних ресурсів.

Услід за референдумом в Болівії пройдуть вибори президента, віце-президента і членів конгресу.

Зазначимо, що післе перемоги на референдумі про довіру голові держави і головам регіонів президент Болівії Моралес пообіцяв продовжити розпочатий ним курс перетворень в країні.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com