Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Новий метод боротьби з ВІЛ

Американські учені розробили принципово новий метод боротьби з ВІЛ-інфекцією, заснований на використанні механізму РНК-інтерференції — вибіркового відключення окремих генів за допомогою інтерферуючих РНК.

Нова методика успішно випробувана на «мишачих моделях» ВІЛ-інфекції. РНК-інтерференція — універсальний спосіб регуляції активності генів у живих істот. У 2006 році дослідники Ендрю Файр і Крейг Меллоу вперше описали цей процес і були удостоєні Нобелівської премії з медицини і фізіології. Збудники вірусних інфекцій використовують для розмноження апарат реплікації ДНК клітин господаря. Знання принципів РНК-інтерференції теоретично дозволяє зупинити розмноження вірусу за допомогою вибіркового відключення використовуваних ним генів. Втім, щоб уникнути важких побічних реакцій, для цього необхідно знайти способи вибір­кової доставки інтерферуючих РНК в інфіковані клітини.

Дослідники з Медичної школи Гарварду під керівництвом Пріті Кумара вирішили цю проблему за допомогою синтетичних антитіл, що володіють виборчою спорідненістю до Т-лімфоцитів. Ці клітки є головною мішенню вірусу імунодефіциту людини. Таким чином, вченим вдалося забезпечити доставку в Т-лімфоцити інтерферуючих РНК, здатних блокувати активність трьох генів. Один з цих генів кодує білок, використовуваний вірусом для проникнення в клітку, два інших вбудовуються самим вірусом в геном людини і кодують вірусні білки.

Ефективність нової методики перевірили на мишачій моделі ВІЛ-інфекції. Звичайні миші не можуть заражатися ВІЛ, тому для лабораторних досліджень використовуються імунодефіцитні тварини з пересадженим стволовими клі­тинами кісткового мозку людини. З цих кліток розвиваються різні типи клітин людської імунної системи, що є мішенню для ВІЛ.

За відсутності лікування ВІЛ швидко розмножувався в клітках мишей, що приводило до швидкої загибелі Т-лімфоцитів. Проте внутрішньовенне введення сполучених з антитілами інтерферуючих РНК практично зупинило розмноження вірусу у деяких тварин.

Дослідники підкреслюють, що в даний час випробувана ними методика знаходиться на початкових стадіях розробки, і для підтвердження її ефективності необхідні нові, більш розгорнені лабораторні дослідження. В майбутньому ж новий метод боротьби з ВІЛ може бути використаний для лікування хворих, яким не допомагає стандартна антиретровірусна терапія.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com