Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Підліткове пияцтво

Підліткове пияцтво стало національною проблемою для України: по споживанню пива і слабкоалкогольних коктейлів вітчизняні тінейджери перевершили своїх європейських і російських однолітків.

Дані Всесвітньої орга­нізації охорони здоров’я, опубліковані цього року, шокували навіть фахівців — Україна стала абсолютним лідером серед сорока кра­їн Європи по кількості під­літків 11-15 років, що ре­гу­лярно вживають алкоголь.

В цілому близько 40% співвітчизників у віці від 14 до 18 років вживають «градусні» напої, а щотижневе розпивання пива в Україні серед самої юної публіки за останні чотири роки виросло удвічі. Причому міцні напої вже наздоганяють пиво по популярності, стверджують в українському Інституті со­ціальних досліджень імені Яременка.

Мало того, за спостереженнями київського психолога Юрія Калашникова, в кількості випитого дівчата вже не відстають від хлопців і в старших класах навіть випереджають сильну стать.

«Половина 15-річних школярок вважають нормальним вживання ром-коли або джин-тоніка щонеділі», — констатує соціолог Наталія Льовчук. У залежність від коктейлів найчастіше потрапляють саме дівчата.

Наркологи і психологи б’ють тривогу — проблема стає загальнонаціональною. Широкий продаж спиртного неповно­літнім в торгових палатках, не дивлячись на заборону, і поблажливе відношення суспільства до слабкого алкоголю тільки укріплюють його позиції в україн­ській молодіжній субкультурі, вважають експерти.

Коктейль або пиво — майже обов’язкова складова спілкування, і навіть просто вгамувати спрагу краще «чимось вставляючим», — вважають сучасні підлітки.

При цьому у малолітніх любителів пива вже до 20 років є всі шанси поповнити ряди алкозалежних, затверджує головний нарколог Київської області Геннадій Зільберблат. У групі ризику, за його словами, вже близько п’яти тисяч українських підлітків. І це тільки ті, хто потрапив у поле зору наркокабіне­тів, а реальна цифра вдесятеро більше, — упевнений доктор.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com