Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як рятували «Фаїну»

Левову частку витрат - а це декілька мільйонів доларів - на звільнення українських моряків судна «Фаїна» профінансував підприємець і меценат Віктор Пінчук. Це були його особисті кошти, які він як засновник благодійного фонду вирішив надати для того, щоб звільнити екіпаж. Про це заявив глава Секретаріату президента Віктор Балога, повідомляє прес-служба глави держави.

За його словами, за операцію зі звільнення захопленого сомалійськими піратами судна «Фаїна» не було заплачено жодної гривні з державного бюджету - все фінансування операції, зокрема і викуп піратам, здійснено особистим коштом приватних осіб.

«У бюджеті немає статті «гроші на звільнення заручників», тому треба було акумулювати необхідну суму з позабюджетних джерел. Як керівник Секретаріату президента і координатор спецоперації я офіційно звернувся по допомогу перш за все до тих вітчизняних бізнесменів, хто добре відомий своїми благодійними проектами», - заявив Балога.

Він також зазначив, що президент України Віктор Ющенко своїм указом удостоїв державних нагород чотирьох старших офіцерів Служби зовнішньої розвідки України, які брали безпосередню участь у спеціальній операції зі звіль­нення з піратського полону екіпажу судна «Фаїна».

За його словами, держава високо оцінила муж­ність і професіоналізм співробітників спецслужби, які добилися звільнення українських моряків з чотиримісячної неволі.

Сам же Пінчук поки що ні­чого не сказав про свою причетність до викупу, він лише зауважив, що в Укра­їні не було байдужих до долі моряків судна «Фаїна».

За його словами, захоплення українського судна «Фаїна» стало викликом для всієї країни. «Зрозуміло, що ми - земляки і співгромадяни екіпажу «Фаїни» - не могли зробити більше того, що робили професіонали. Але я впевнений - буквально кожен хотів зробити свій внесок до операції з порятунку, кожен скористався б навіть щонайменшою можливістю допомогти», - сказав Пінчук, повідомляє «Інтерфакс-Україна» у понеділок.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com