Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Бунтівні солдати вбили президента

Президент Гвінеї-Бісау Жоао Бернардо Вієйра був убитий при спробі залишити свій будинок в столиці країни. Вбивцями стали солдати, які вважали своїм лідером главу Генерального штабу Тагме На Вайє, який загинув декількома годинами раніше.

Протистояння між військовими і президентом тривало останні декілька тижнів. Розв’язка наступила вранці в понеділок, коли в штаб-квартирі армії відбувся сильний вибух. Будівля була частково зруйнована, а керівники армії Гвінеї-Бісау загинули. Відповідальним за цей напад військові визнали президента Вієйру і вирішили йому помститися.

У різних районах столиці йдуть перестрілки, робота двох місцевих радіостанцій припинена.

Вайє вважався політичним супротивником президента. Поки достеменно невідомо, що викликало вибух в армійській штаб-квартирі. Міністр оборони та інші високопоставлені офіційні особи відмовляються від коментарів.

До відома, Гвінея-Бісау — колишня португальська колонія в західній Африці, одна з бідних країн світу, і, як стверджує поліція низки країн, один з центрів міжнародної торгівлі наркотиками. У минулому там не раз відбувалися військові путчі і перевороти.

Жуан Бернарду Вієйра був одним з лідерів боротьби за незалежність країни від Португалії, під час партизанської війни отримав прізвисько «Ніно».

Після отримання країною незалежності він став головнокомандуючим озброєними силами; у 1980 році він провів військовий переворот і правив країною 19 років, після чого був повалений і провів шість років у вигнанні в Португалії.

У 2005 році Вієйра повернувся на батьківщину і переміг на президентських виборах. Його повернення до влади супроводжувалося звинуваченнями в підтасовуванні результатів голосування і масовими безладами, але спостерігачі ЄС визнали вибори чесними і законними.

У листопаді 2008 року будинок Вієйри піддався обстрілу. Іноземні кореспонденти повідомляли про спробу перевороту, що провалилася, але влада країни це заперечувала.

Після замаху президент обзавівся особистою гвардією, яка в січні 2009 року була розпущена на вимогу військових.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com