Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Є проект нової Конституції

Ухвалення нової Конституції стало головною темою щорічного послання Президента про внутрішнє та зовнішнє становище України, з яким Віктор Ющенко виступив 31 березня в Верховній Раді України. Проект нової Конституції Президент вже передав до парламенту і вимагає його розглянути як невідкладний. Текст проекту вже оприлюднено на сайті президента.

На думку Ющенка, в Україні назріла необхідність глибокого реформування публічної влади. Перш за все це стосується зміни виборчого законодавства.

Президент закликає реформувати виборче законодавство задля запровадження відкритих списків на виборах до Верховної Ради України. Водночас, депутати місцевих Рад мають обиратися за мажоритарної системою.

«Пропорційна виборча система вичерпала себе. Вона зруйнувала ефективність влади в цілому і знищила місцеве самоврядування», — заявив він.

Ющенко наголосив, що громадянам України «має бути повернене право персоніфікованого вибору депутатів».

«Парламент зобов’язаний забезпечити здійснення реформи виборчої системи, перехід до відкритих виборчих списків на парламентських виборах та до мажоритарної системи – на місцевих виборах», — зазначив президент.

«Люди повинні отримати право голосувати не лише за ту чи іншу політичну силу, а й за окремого кандидата в депутати. Це виправить негативні тенденції у партіях і створять умови для справжньої політичної конкуренції і відповідальності», — додав він.

Ющенко також заявляє, що перед Україною стоїть загроза економічного занепаду, поглиблення політичної кризи та зростає можливість акцій протесту. Але всього цього можна уникнути. «Наше внутрішнє становище складне, втім, не катастрофічне. Ми не перейшли останньої межі, але ми сьогодні безпосередньо знаходимось перед лицем трьох серйозних загроз: економічного занепаду, поглиблення політичної кризи і масштабного соціального протесту», — сказав президент.

Він закликає політиків накласти до вересня мораторій на ведення президентської кампанії і отримання політичних дивідендів на фоні економічної кризи в країні. «Прошу вгамувати політичні пристрасті і накласти мораторій на конфлікту, з’ясування взаємин. Президентська кампанія починається за 4 місяці до виборів, отже пропоную до вересня відтер мінувати будь-які (дії), розраховані на отримання дочасних політичних дивідендів», — заявив Ющенко.

«Я прошу дати час державі вийти з найгострішої фази випробувань», — звернувся він до депутатів. «Я пропоную єдиний державний антикризовий план, який дозволить врятувати країну і захистити мільйони наших людей. Він має дві взаємопов’язані складові – економічна програма і політичні заходи», — зазначив Ющенко.

Серед перших кроків він назвав перегляд бюджету, підтримку банківської системи, зменшення пільг для окремих верств населення, які можуть самостійно оплачувати комунальні послуги.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com