Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Віруси-розвідники

Канадські вчені виявили мережу електронних шпигунів, розташованих переважно в Китаї і ко­мп’ю­терів, що відстежують вміст, розташованих в урядових установах в усьому світі, повідомляє Бі-Бі-Сі.

За словами вчених з Університету Торонто, вірус-шпигун відстежував вміст 1295 комп’ютерів у 103 країнах.

Зараженими виявилися комп’ютери міністерств закордонних справ і посольств різних країн, зокрема пов’язані з духовним лідером Тибету у вигнанні Далай Ламою.

Помічники Далай Лами звернулися до експертів з проханням перевірити, чи не відстежується вміст їхніх комп’ютерів, що й призвело до відкриття масштабної мережі електронних шпигунів.

Вчені кажуть, що в них немає достатніх підстав, щоб стверджувати, що уряд Китаю якимось чином причетний до розробки програми-шпигуна. Офіційний Пекін заявив, що не має ніякого стосунку до вірусу.

Розслідування, проведене командою експертів в області комп’ютерних злочинів з компанії Information Warfare Monitor, тривало 10 місяців.

Фахівці виявили, що атак програми-шпигуна зазнали міністерства закордонних справ Ірану, Бангладеш, Латвії, Індонезії, Філіппін, Брунея, Барбадосу і Бутана.

Крім того, вірус було виявлено в посольствах Німеччини, Португалії, Індії, Пакистану, Південної Кореї, Індонезії, Румунії, Кіпру, Мальти, Таїланду і Тайваню.

Слідчі встановили, що вірус потрапив у комп’ютерну мережу Тибету і дістав доступ до деяких секретних документів Далай Лами.

На думку експертів, система електронних шпигунів, яка має назву Ghostnet, була орієнтована в основному на уряди азіатських країн. Програмне забезпечення давало можливість використовувати аудіо- і відеозаписуючі пристрої, підключені до комп’ютерів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com