Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Проблема винищення риби нашу владу не цікавить!

Запаси промислових риб за останні 20 років в Україні катастрофічно скоротилися. За даними завідувача відділу Інституту зоології НАН України, доктора біологічних наук Сергія Межжеріна, запасів ляща залишилося 20% від колишнього багатства, судака — 10%, щуки — 2-3%, сома — всього 1-2%.

«Як не парадоксально, але дуже серйозні і негативні зміни тваринних ресурсів України сталися за час державної незалежності, тобто за останні 15 років. Саме в цей період вилови і, цілком ймовірно, запаси риби у водах України залежно від водоймищ зменшилися в 2-2,5 рази», — розповідає Межжерін, повідомляє Укрінформ.

Особливе занепокоєння вчених викликають осетрові. Чотири види цих риб — білуга чорноморська, шип, стерлядь і осетр атлантичний вже занесені в перше українське видання Червоної книги.

Причому в виловах осетрові представлені двома і, як вважається, все ще масовими видами — севрюгою і чорноморським осетром. Але вже в 1990-ті їхні запаси, за словами наукових співробітників, також було практично знищено — через те, що заборони на вилов цих двох видів не було.

Сьогодні чисельність севрюги і чорноморського осетра становить менш як 1% від того, що було. Як не дивно, але досвідченим браконьєрам це навіть вигідно: адже чим рідкісніший вид, тим вища його ціна.

Внесення осетрових, які ще залишилися, в Червону книгу, на думку природоохоронців, могло б істотно скоротити брако­ньєрство. Адже такси, за якими нараховують збитки за знищення тварин, занесених у Червону книгу, набагато вищі, ніж за «нетитулованих».

Наприклад, у разі затримання браконьєра, за шкоду, завдану незаконною заготівлею ікри осетрових і лососевих риб з видів, занесених у Червону книгу України, стягується сума в розмірі двадцятиразової вартості заготовленої ікри (згідно з діючими роздрібними цінами на ікру вищого сорту).

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com