Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

На аграріїв тиснуть

Кабінет Міністрів України не відновив форвардних закупівель зерна, попри намір прем’єр-міні­стра Юлії Тимошенко повернутися до форвардних операцій із зерном наприкінці квітня.

Про це УНІАН повідомили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» з посиланням на повідомлення сільгоспвиробників, які подали заявки на реалізацію зерна до Аграрного фонду за форвардними контрактами.

В УКАБ відзначили, що неможливість продати зерно державі за форвардом посилює фінансовий тиск на аграріїв в умовах від­сутності державної підтримки (профінансована лише заборгованість з підтримки перед сільгосппідприємствами за 2008 рік) і несприятливої ситуації на фінансово-кредитному ринку.

«Форвардні операції із зерном є обопільно вигідними, адже вони дають змогу державі зарезервувати певні обсяги зерна нового урожаю в умовах прогнозованого зниження валового збору. З іншого боку, для сільгосппідприємств в нинішніх умовах це одне з небагатьох джерел поповнення оборотних коштів», — відзначив президент УКАБ.

В асоціації сподіваються, що плани уряду щодо застосування тих чи інших заходів державної під­тримки аграріїв реалізовуватимуться на практиці, що дасть змогу зберегти довіру до економічної політики Кабінету Міністрів.

Як повідомляв УНІАН, у квітні прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що Аграрний фонд з початку травня відновить форвардні закупівлі зерна врожаю 2009 року.

Довідка. Кабінет Міністрів України своєю постановою від 18 лютого 2009 р. №96 дозволив Аграрному фонду здійснювати форвардні закупівлі зерна.

Згідно з документом, Аграрному фонду дозволено в поточному маркетинговому періоді проводити в установленому порядку для формування державного продовольчого резерву не пов«язану з державним ціновим регулюванням закупівлю продовольчого зерна врожаю 2008 року за середньозваженими цінами, які склалися впродовж останніх трьох торгових сесій на Аграрній біржі і сертифікованих нею акредитованих товарних біржах, але не вище встановленої міні­мальної ціни на продовольче зерно.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com