Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Небезпечні гени

Американські вчені знайшли гени, а також вивчили механізми, які відповідають за метастазування раку грудей і його поширення в головному мозку.

Дане відкриття може прискорити створення нових ефективних лікарських препаратів, що запобігають повторному розвитку раку у жінок, які вже перенесли рак грудей, повідомили дослідники в статті, опублікованій в журналі Nature.

Як розповіли фахівці, чинниками поширення ракових клітин з пухлин у грудях є гени COX2 і HB-EGF, які відповідають за здатність ракових клітин до переміщення та проникнення у здорові тканини організму. Раніше ці гени вже відносили до факторів, що викликають метастазування раку грудей в легені. Однак третій ген — ST6GALNAC5, виявлений вченими, як виявився, відповідає за здатність клітин залишати коло кровообігу і проникати в тканини мозку.

«Наше дослідження показує, як ці гени спочатку дають раковим клітинам свободу переміщення по організму, а потім допомагають визначити місце подальшої атаки», — сказав Джоан Массаге, провідний автор публікації, слова якого наводить прес-служба Центру з дослідження раку імені Слоана та Кеттерінга в Нью-Йорку.

Метастазування раку в головному мозку може відбуватися через роки, після того, як пухлина видаляється з грудей хірургічним шляхом. Це змушувало вчених припустити, що ракові клітини, що залишаються в організмі після операції, весь цей час залишаються розпорошеними по кровоносних судинах організму, не долаючи мережі капілярів. Цей капілярний бар’єр і захищає мозок від проникнення в нього сторонніх клітин.

У своїй роботі Массаге і його колеги видалили ракові клітини з метастаз хворих прогресуючої стадії раку мозку, провели аналіз активності різних генів у них, а також зіставили ці дані з масивом клінічних спостережень і даними, отриманими з експериментів на мишах. У результаті роботи, автори дослідження виявили, що фермент ST6GALNAC5 викликає хімічну реакцію, що створює особливе покриття на поверхні ракових клітин, яка допомагає їм подолати бар’єр і проникнути в тканини мозку. «Наша робота дозволила виявити раніше невідому роль покриття оболонки ракових клітин, що призводить до метастазування раку грудей у мозок. Це відкриття може бути використане в подальшому для створення ліків, що перешкоджають утворенню такого покриття і захищають тим самим пацієнтів від розвитку раку мозку», — додав Мессаге .

Варто зазначити, раніше вчені з гонконгського Політехнічного університету розробили нові ліки, що позбавить хворих на рак від необхідності зазнавати болісної хіміотерапії.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com