Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Не зійшлися характерами

Попередні домовленості двох провідних політичних сил — Партії регіонів і БЮТ щодо створення широкої коаліції зазнали краху у зв’язку з відмовою лідера «регіоналів» Віктора Януковича від альянсу з прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

Минулих вихідних Янукович і Тимошенко дали старт президентським перегонам, оголосивши про намір йти на вибори. У результаті, депутати від БЮТ і Партії регіонів вже сьогодні розпочнуть агітацію за своїх лідерів і розробку їхніх передвиборних програм, пише газета «Дело».

За інформацією джерел видання, до групи депутатів, яка умовляла лідера «регіоналів» не погоджуватися на президентські вибори в парламенті, і як результат не погоджуватися на створення широкої коаліції, входили Юрій Бойко, Сергей Льовочкін і Ганна Герман. Вони нібито переконували у згубності такої затії не тільки лідера партії, але і деяких членів його сім’ї.

Герман стверджує зворотнє. «Це було саме його (Януковича. — Прим.ред) рішення. Навпаки, більшість членів фракції говорили йому, що потрібно обиратися у парламенті, адже це було гарантією стати президентом України», — стверджує вона. Герман також підкреслила, що не розуміє образи Тимошенко. «Наш лідер нічого не обіцяв Тимошенко, він відкрито говорив, що сумнівається у можливості обиратися в парламенті», — зазначила соратниця Януковича.

Проте, за інформацією деяких членів БЮТ, рішення Януковича ухвалювалося не тільки при втручанні найближчого оточення, але і за допомогою президента. «За моєю інформацією, напередодні відбулася зустріч Януковича і Ющенка. Президент пообіцяв Януковичу поставити на чолі областей людей від Партії регіонів, що дасть йому додатковий адмінресурс на виборах», — зазначив депутат-«бютівець» на правах анонімності. Крім того, відомо, що у п’ятницю ввечері лідер Партії регіонів розмовляв з Ігорем Сечиним — відомим кремлівським діячем, заступником Володимира Путіна. Багато хто вже встиг помітити у цьому прямий зв’язок.

Разом з тим «регіонали» не виключають, що БЮТ і Партія регіонів продовжать переговори стосовно змін до Конституції, не зважаючи на те, що і Тимошенко, і Янукович йдуть на всенародні президентські вибори. «Можливо, обом лідерам потрібно зустрітися ще раз. Я думаю, Віктор Медведчук, один з найближчих радників Тимошенко, порадить їй повернутися до переговорів з нами», — не виключає депутат від ПР Сергій Ківалов.

Але в БЮТ більша частина депутатів настроєна категорично проти будь-якої подальшої співпраці з «регіоналами». «Заява Януковича нанесла нашій політсилі значного збитку, рейтинги катастрофічно падають», — говорить нардеп з так званої «групи Йосипа Вінського» Володимир Каплієнко, який і попервах виступав проти коаліції. За наявною інформацією, робота над концепцією виборчої кампанії Тимошенко почнеться вже сьогодні. «Ми планували обговорити проект Конституції, але раз це вже неактуально, проведемо засідання фракції, присвячену деталям виборчої кампанії», — підсумував Каплієнко.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com