Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Активісти «Збережи старий Київ» захопили земснаряд на Дніпрі і исунули владі ультиматум

Активісти організації «Збережи старий Київ» захопили в столиці земснаряд, що намиває пісок на Дніпрі, і висунули владі низку умов.

Учасники захоплення запевняють, що цей об’єкт здійснює протизаконну намивку піску біля острова Великого (недалеко від метро Видубичі), що загрожує знищенням острову. Такої ж думки дотримуються й екологи, наголошується в офіційному блозі організації.

«Проте, як і у випадку з Жуковим островом, правоохоронці і природоохоронні служби продовжують заплющувати очі на очевидні загрози екологічній ситуації Києва», - підкреслюють організатори акції.

Зараз робота земснаряду блокована, він перебуває під контролем активістів «Збережи старий Київ». Проте очікується силове протистояння. Директор заводу імені Ковальського, для якого здійснюється намивання піску під Великим островом, попередив, що викличе міліцію, і об’єкт буде звільнено силовим шляхом.

Активісти громадської ініціативи висунули свої вимоги:

- негайно зупинити роботу земснаряду;

- притягнути до відповідальності комерційні установи, що ведуть протизаконні роботи з видобування піску біля острова Великий;

- визначити і покарати чиновників, причетних до надання дозвільної документації для ведення даних робіт;

- системно вирішити проблему незаконного використання земельних надр в межах Києва з метою недопущення екологічної катастрофи в місті.

Згідно з Порядком видачі дозволів на ведення робіт на землях водного фонду, виданим Кабінетом міністрів України 12 липня 2005 року, дозвіл на намивання пісків видається за умов недопущення «порушення стійкості прибережних схилів (берегообвали, ерозійні і обвальні процеси, осідання)».

«Збережи старий Київ» нагадує, що подібна акція була проведена на Жуковому острові. Її приурочили до вбивства еколога Олексія Гончарова.

Тоді активісти домоглися припинення роботи земснаряду на Жуковому, проте обіцянки влади системно вирішити проблему незаконного використання надр землі так і не було виконано. Саме це підштовхнуло активістів знов піти на такий крок, пояснюють організатори захоплення.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com