Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Земля, та не наша!

«Близько 20% земельних паїв належить померлим людям»

Відомо, що Верховна Рада України продовжила дію мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2010 року. Натомість повинні прийти розроблені і прийняті закони «Про ринок землі» і «Про державний земельний кадастр». Завдяки відстороненості держави, в країні діє нелегальний ринок землі. Заступник начальника Управління природних ресурсів і регулювання земельних відносин Львівської міської ради Ігор Гуменчук розповів про проблеми, пов’язані із земельним бізнесом і здобуттям права власності на земельні ділянки, про необхідність функціонування системи кадастру і про майбутнє земельної реформи в Україні.

 

Як одержати землю?

«Сьогодні земельні відносини регулюються двома параметрами: шляхом надання земельних ділянок і продажем. Надання земельних ділянок у власність чи у користування відбувається за рішенням сесії. Продаж земельних ділянок відбувається на земельних торгах і шляхом викупу об’єктів нерухомості, розташованих на них», - поділився Ігор Гуменчук.

Земельний кодекс України передбачає, що громадяни, які добросовісно, відкрито і безперервно користуються земельною ділянкою протягом 15 років, але не мають документів, які б свідчили про наявність у них прав на цю земельну ділянку, можуть звернутися до органу державної влади або органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу її у власність або надання у користування. Клопотання розглядається в місячний термін, після чого надається дозвіл на розробку проекту приватизації земель або відмова.

Громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають заяву до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У заяві зазначаються бажані розміри та мета її використання.

Після одержання дозволу і розробки проекту відводу земельної ділянки, проект погоджується з органом по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органами архітектури і охорони культурної спадщини та подається на розгляд відповідних місцевої державної адміністрації або органу місцевого самоврядування.

Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної чи комунальної власності в наступних розмірах:

а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 га;

в) для ведення садівництва - не більше 0,12 га;

г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 га, в селищах - не більше 0,15 га, в містах - не більше 0,10 га;

ґ) для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 га;

д) для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 га.

«Подібна документація потрібна й у процесі підготовки земельних ділянок до аукціонів. Варто на законодавчому рівні спростити процедуру підготовки документів. Адже зараз вироблення пакета документів займає часу від півроку до року. Зі своєї практики можу сказати, що жодна служба не давала погодження з першого разу», - сказав Ігор Богданович.

 

Держакти, паї та фальсифікації?

Здавалося б: чинне законодавство досконало усе пояснює. Але чому тоді щорічно органи, покликані контролювати земельний ринок, фіксують правопорушення? Зокрема, Держземінспекція та її територіальні органи здійснюють постійний контроль за недопущенням випадків фальсифікації первинних документів при оформленні державних актів на право власності на земельні ділянки. За результатами проведених перевірок, такі випадки цьогоріч виявлені на території Закарпатської і Львівської областей. Управлінням з контролю за використанням і охороною земель у Львівській області було виявлено на території Яворівського району 12 фактів фальсифікації рішень сесії сільської ради при виділенні земельних ділянок у власність. Громадяни одержали державні акти на право власності на земельні ділянки загальною площею 1,64 га на прилеглих до Львова територіях. Відповідно до нормативно-грошової оцінки, загальна вартість земельних ділянок, отриманих громадянами, складає 331,5 тис. грн. При перевірці дотримання порядку придбання прав на земельні ділянки на території Пустомитівського району Львівської області був встановлений факт незаконного вилучення особливо коштовних земель із землекористування Державного підприємства дослідницького господарства «Оброшино» Інституту землеробства і тваринництва Західного регіону УААН і передачі їх у власність громадянам для ведення особистого селянського господарства.

Дуже показова в цьому випадку статистика Держкомзему: у грошовому еквіваленті у 2007 році уклали на 1 млн дол. договорів оренди земельних наділів (паїв) менше, ніж у 2002, а загальна площа орендованих земель сільськогосподарського призначення зменшилася за відповідний період з 22 млн га до 17,3 млн га. Логічно припустити, що протягом п’яти років дії мораторію на продаж землі щонайменше 4,7 млн га змінили своїх власників і/чи категорію цільового використання.

 

Як регулювати ринок?

«Загалом в Україні понад 60 мн га земель, з яких 41,8 млн га складають сільськогосподарські землі. Оскільки ринок залишається нерегульованим, тому порушень і зловживань вистачає. Потрібно чесно визнати: ринок сільгоспземель існує. Люди заробляють на цьому великі гроші. Продаж і перепродаж землі - це давнє і серйозне ремесло. Надалі держава могло б одержати гарне поповнення бюджету. Тому на законодавчому рівні варто зняти максимальні обмеження можливості участі іноземців у покупці землі. Сьогодні подібні норми застаріли і штучні. До того ж, острах того, що іноземці прийдуть і скуплять геть усе, невиправданий. Той, хто хотів купити землю, уже зробив це, у тому числі і с/г призначення. Також у законодавчих актах пишеться про те, що продаж земельних ділянок здійснюється для підприємницької діяльності. Цей пункт варто зняти, щоб будь-яка людина змогла купити землю для своїх цілей. Нарешті потрібно прийняти Закон «Про ринок землі». Моя багаторічна практика свідчить про те, що іноземці дуже ретельно та обережно ставлиться до придбання землі. Адже коли на ринку з’явиться багато землі, у тому числі і с/г, значно впадуть ціни. Це дасть можливість врегулювати ринок, створити додаткові вимоги і пропозиції щодо функціонування ринку землі. Люди, що володіють землею і яким вона не потрібна, зможуть позбутися. Також не слід забувати, що близько 20% земельних паїв належать померлим людям і бездіють. На жаль, в Україні є люди, зацікавлені в тому, щоб ринок не функціонував. Ви ж бачите, що Закон «Про ринок землі», до якого я теж подавав свої пропозиції, близько двох років безрезультатно крутиться в стінах парламенту», - пояснив мій співрозмовник.

 

Почім сотка?

У багатьох питаннях, які стосуються ринку землі, Львів утримує лідерство. Ігор Гуменчук повідомив, що 18 червня цього року сесія своєю постановою затвердила межі Львова і Львівської міськради, приєднавши до них район Білогорщиі та Сихова, і встановила межі з навколишніми селами. Зокрема, приєднала 400 га, закріплених за Рясне-Руською сільрадою, і 150 га Брюховицких лісів.

«Торік ми зробили нормативно-грошову оцінку землі й у зв’язку з кризою не вводили її. Минулого місяця депутати прийняли цю оцінку, яка набуде чиності з 1 жовтня. Зараз проводиться підготовча робота з підприємцями-орендарями. Очікуємо, що після переукладання договорів оренди надходження до бюджету збільшаться на 30%», - підкреслив Ігор Богданович.  

На 21 липня у Львові запланований перший цього року земельний аукціон. Ігор Гуменчук зізнався, що має дуже стриманий оптимізм, адже покупцями виступають представництва іноземних компаній. Поки що іноземці вивчають пропозиції на предмет геології і географії. І пояснив: «Зацікавлені компанії хотіли б побудувати готель, торговий та відпочинковий комплекси. Можу лише зазначити, що потенційні інвестори з країн колишнього соціалістичного табору, наші найближчі сусіди. З приводу додаткових досліджень ділянок, так одна з них має крутий схил. Інвестор планує побудувати висотний готель і йому потрібні підтвердження такого потенціалу. Усього цьогоріч ми підготували до торгів ділянок на 70 млн грн. Стосовно цін, то простежується негативна динаміка: і на первинному, і на вторинному ринках ціни знизилися на 35-40% від рівня середньої вартості сотки торік . Рекордним не тільки для України, але й для Східної Європи, залишається продаж права оренди на 49 років земель під готель у Львові з розрахунку 2200 дол. за м.кв.».

 

Лана БОРИСОВА, спеціально для газети «Персонал плюс»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com