Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Скоротять контингент

Міжнародний військовий контингент у Косово під командуванням НАТО, KFOR, буде скорочений, підтвердив новий генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

«Ми приступили до розробки» дорожньої карти «з метою поетапного і скоординованого скорочення союзниками чисельності військ на місці», — заявив Расмуссен, який приступає до виконання обов’язків з 1 серпня, в інтерв’ю французькій газеті Midi Libre.

Він назвав Косово, «гарним прикладом успіху НАТО», якій вдалося стабілізувати там ситуацію з безпекою.

Командувач військами НАТО у Південно-Східній Європі американський адмірал Марк Фітцджеральд заявив раніше, що контингент KFOR протягом найближчого часу може бути скорочений до 2,5 тисяч осіб.

Зараз натівський контингент у Косово нараховує близько 14 тисяч осіб. Це третє за чисельністю угруповання НАТО після місій альянсу в Іраку і Афганістані. Генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив 11 червня, що склад KFOR буде скорочений до 10 тисяч осіб.

За словами адмірала Фітцджеральда, «подальші скорочення залежатимуть від ситуації і політичних просувань у наступні 12 — 14 місяців, тож можливе зниження кількості військовослужбовців НАТО до 2,5 тисяч». Перший етап скорочень у KFOR до 10 тисяч осіб, повідомив адмірал, може бути завершено у січні 2010 року.

Війська НАТО перебувають у Косово з 1999 року відповідно до резолюції 1244 Ради безпеки ООН. Вони охороняють усі стратегічно важливі інфраструктурні та сукупність адміністративних об’єктів у краї, забезпечують безпеку на межах територій, де проживають серби та албанці, які ворогують.

У розпорядженні KFOR є авіація і важка бронетехніка, якої немає у поліції місій ООН та Євросоюзу, що є у краї.

Влада Косово 17 лютого в односторонньому порядку за підтримки США і провідних країн ЄС проголосила незалежність від Сербії.

Про те, що до січня наступного року контингент НАТО у Косові буде скорочений на третину, раніше повідомив сербський телерадіоканал РТС з посиланням на неназваного представника НАТО.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com