Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Хто на кого вчився?»

Спочатку — факт, який зовні не має жодного відношення до української політики. Журналістка популярної радіостанції довго й нудно допитує в прямому ефірі головного фахівця з питань санітарії та гігієни на тему: чому раптом цього літа прокотилися масові отруєння дітей в місцях організованого від­починку. Головний сангігівець, знову ж таки, довго і нудно перераховує всі заходи, які вживалися, вживаються і будуть вжиті, аби такого неподобства не було, обіцяє збільшити кількість контролюючих, перевіряючих та викриваючих комісій і т.д., і т.ін. І раптом насамкінець не витримує: можна видати ще тисячу наказів і створити ще сто комісій, але якщо батьки змалечку не навчили дитину мити руки перед їжею, то все це, вибачайте, до одного місця!

Крапка! Абзац!

А тепер — про політичну санітарію і гігієну. Якщо когось, не будемо тикати пальцями, батьки-педагоги ще змалечку не навчили не ображати дівчаток, то, звиняйте… ви самі розумієте, що ми мали на увазі.

І знову ж — про ту саму дівчинку і її колишнього соратника, нині провідного політолога, експерта і взагалі дуже вчену людину. В найсвіжішому інтерв’ю він (політолог) вихвалявся, що його, єдиного з українських політиків, прийняли до зарубіжного лицарського клубу. Щоправда — з четвертого разу. І не дивно, скажемо вам. Бо який же він у біса лицар, коли замість вдумливого аналізу практичних дій Уряду присікується — чи не зависокі підбори у взутті пані прем’єр. А яка ваша со… вибачте, лицарська справа? Вона ж, пані вам не дорікає, що у вас у штанях холоші закороткі. Чи задовгі. Ні? Так ото ж…

Нехтування правилами особистої гігієни призводить до спалахів локальних, а то й масових епідемій. Політичне безкультур’я — штука не менш страшна. Перенесення у вищі коридори і кабінети влади етики пісочника дитсадку колгоспу «40 років без врожаю» обертається колапсом цієї самої влади. Ябедничати всьому світу, що «а Юлька дражниться, а Юрко б’ється, а Вітька пасочку розтоптав» — то, даруйте, глум не лише на конкретні полі­тичні голови чи безголів’я. То ганьба для держави, яку вони, ці ябедники, мають представляти.

Невелике суто особисте спостереження: Сталін та Брежнєв саме тому так довго протрималися на вершинах влади, що скрупульозно дотримувалися важливого правила — між людьми, які сидять на самій горі, не повинно бути ніяких особистих стосунків. Тільки службові. Хрущов цим знехтував, привів у Кремль родичів і друзів. Результат відомий. За нинішніх політичних умов в Україні це мало би виглядати так: любі друзі чи правильні пацани — то нормально. То по-людському. І в чомусь навіть святе, не побоїмося цього слова. Але виключно на рівні сайту «Однокласники». Або спогадів, написаних і виданих уже у відставці.

Ма-а-алесенький приклад на закінчення. Молодий американський президент Обама, не подумавши, натякнув, що у конкретного сержанта американської поліції не всі дома. Сержант відвзаємнив, що це швидше стосується того, хто його образив. Фінал: президент США спочатку публічно, а потім особисто вибачився перед сержантом. А тепер спроектуйте цю ситуацію на український ґрунт і ви зрозумієте — чому у нас відверто божевільна людина може стати мером багатомільйонного міста, суддя високого рангу брати багатомільйонні хабарі, а народний депутат влаштовувати у власних угіддях, площею мало не 30 тисяч гектарів, сафарі на живих людей?

Крім мало не щоденних буревіїв з грозами і градом та перманентної світової кризи на нас котиться нове лихо: вибори президента, а за ними впритул місцеві вибори і — в найближчій перспективі — позачергові парламентські. Рівень політичного безкультур’я, котрий вже сягає всім «маленьким» українцям по самісінькі ніздрі, катастрофічно підвищується на очах.

А куди вигрібати — невідомо.

І ще в тому біда, що певній частині електорату в цій, даруйте, смердючій органіці чомусь комфортно.

 

В.Н.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com