Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Всі йдуть у тінь

Внаслідок кризи обсяг тіньової економіки України у I кварталі зріс на 7 процентних пунктів, до 36% від офіційного ВВП. На думку експертів, таке збільшення не є наслідком масового приховування підприємствами своїх реальних фінансових та виробничих показників. Воно спричинене тим, що тіньова економіка швидше адаптувалася до кризи, ніж офіційна, вважають економісти.

Тінізація української економіки у I кварталі порівняно з аналогічним періодом минулого року зросла на 7 процентних пунктів і досягла 36% від офіційного ВВП країни, повідомило агентство Інтерфакс-Україна із посиланням на попередні дані Міністерства економіки. «Зростання тіньової економіки спостерігається у багатьох державах, зокрема і в економічно розвинутих країнах Європи. Це реакція бізнесу на економічну кризу, і Україна відрізняється лише тим, що спочатку обсяги тіньової економіки у нас були вищими», — пояснив один із працівників Мінекономіки.

Так, офіційні структури ЄС поки що не оприлюднили розрахунки з тіньової економіки. За оцінками австрійського економіста Фрідріха Шнейдера, у 14 найбільш благополучних країнах ЄС частка тіньової економіки зросла від початку року на 0,3-0,9%. Водночас, у Пів­нічній Європі її частка зараз 10—18% від реального ВВП, у Середземномор’ї — 20—25%, а в колишніх соціалістичних державах — 36—39% (в Україні — 57%). Активізація тіньової економіки в Україні фіксувалася і у IV кварталі минулого року. У цілому за підсумками 2008 року тіньова економіка зросла на 3,1 процентного пункту, до 31% від ВВП, що стало максимальним показником із 2001 року. Зараз у міністерстві серед його факторів назвали неефективну податкову політику та бюджетну підтримку реального сектора економіки. Виходячи із підрахованого Держкомстатом номінального ВВП, обсяг тіньової економіки у I кварталі 2008 року складав 54,44 млрд. грн., а у I кварталі поточного року — вже 65,96 млрд. грн. Таким чином, номінальна тіньова економіка зросла на 21% (номінальний офіційний ВВП скоротився на 3,5%), що майже ідентично рівневі інфляції в економіці — 22,4%. Тому коректніше говорити про те, що криза не дуже позначилася на тіньовому сегменті, упевнені економісти. Невелике зниження реального тіньового ВВП на тлі 20-процентного падіння реального офіційного ВВП могло забезпечити збільшення частки тіні в економіці України.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com