Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Сталін — погромник церкви

Австрійська католицька інформаційна агенція повідомила, що має у розпорядженні документ, який підтверджує причетність вищого керівництва комуністичної партії до планомірного знищення української греко-католицької церкви. Йдеться про лист Микити Хрущова до Йосипа Сталіна, в якому тодішній керівник компартії УРСР звітується про виконану роботу, передає «Німецька хвиля».

Дослідники говорять про велику ймовірність автентичності листа. Якщо лист до Сталіна датовано 17 грудня 1945 року і в ньому йдеться про «проведену роботу» зі знищення церкви та створення «ініціативної групи» з уніатських священиків, то цілком ймовірно, що документ автентичний, прокоментував завідувач кафедри церковної історії УКУ доктор Олег Турій.

«Я як дослідник можу припустити, що такий лист міг бути, що він є дуже правдоподібним, бо він вписується в інші відомі документи, які підтверджують причетність Хрущова і особисто Сталіна до ліквідації церкви. І добре, що документ знайшовся».

Насправді, документальних доказів про планомірне знищення греко-католицької церкви є дуже багато, каже доктор Турій, але цей лист може стати вагомим аргументом. Найімовірніше, лист було нелегально скопійовано і передано представникам церкви, зважаючи на те, що українські дослідники практично не мають доступу до таємних архівів Кремля, припускає Турій.

У прес-службі глави Української греко-католицької церкви, кардинала Любомира Гузара, повідомили, що станом на четвер блаженнійший не має у розпорядженні цього листа, але не виключає, що документ міг отримати хтось із представників церкви в Австрії.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com