Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Автовикрадачі вдосконалюються

Автовикрадачі не сплять, і довгими ночами розробляють плани викрадення авто. В даний час способів угону автомобілів винайдено багато: примітивні (це монтировка і кувалда), інтелектуальні (коли зловмисник працює з код-граббером або генератором перешкод), шахрайські (за допомогою дубліката ключів, несанкціоновано запрограмованого пульту), за допомогою банальних прийомів (крадіжка з гаража, розбій, обман).

Раніше до автомобіля підходили з набором викруток, відмичок, ідентичних ключів, а зараз прогрес ставить нові вимоги, треба зісканувати сигнал за допомогою «код-граббера», код брелока сигналізації і згодом відтворити його, нейтралізувавши всі системи блокування...

Отже, способи і терміни. Сканування: спосіб відключення сигналізації шляхом підбору коду. Засновано на методі простого перебору. Засіб захисту: антисканер (засіб сигналізації виявляти спробу підбору коду і блокування радіосигналів). (Всі сигналізації Magic Systems).

Код-граббер: Спосіб, заснований на перехопленні радіосигналу який подає брелок, за допомогою спеціального пристрою і повторне використання цього сигналу для відключення сигналізації у відсутності власника. Засіб захисту: динамічний код брелка, який міняється при кожному натисненні на кнопку брелока. (Сигналізації Magic Systems 225/224/Байкал-2).

Код-граббер з кодозаміщенням: спосіб «обману» автосигналізації з динамічним кодом, в результаті якого викрадач вдається дістати команду брелока, що ще не використалася. Засіб захисту: закріплення команд включення-виключення сигналізації різними кнопками брелока. (Сигналізації Magic Systems 360/400)

Алгоритмічний код-граббер: Спосіб відключення сигналізації, з використанням пристрою що розпізнає які кнопки брелка натискає власник. Засіб захисту: принципово нова система кодування брелока і сигналізації «Діалоговий код» заснований на принципі «свій-чужий». (Сигналізації Magic Systems Сталкер-600NB, Байкал-505).

Всі напевно дивилися фільм «БРАТ», де російський бетмен Данило розкривав автомобіль за допомогою сканування коду, і при цьому користувався лише ноутбуком, зараз «код-граббер» — це хитромудрий пристрій, що замаскований у стільниковий телефон або в брелок автомобільної сигналізації, і навіть всім знайомий ТЕТРИС.

Не забувайте про те, що автовикрадач може відключити охоронний комплекс, поміняти блоки управління (які, як завжди ставлять на видні в зазвичай передбачувані місця). Проте радість злочинця може бути недовгою, якщо у вас в авто є прихована фотокамера, яка робить знімки при посадці в сидіння, або супутниковий охоронний комплекс. На жаль, останні можна знешкоджувати, з огляду на те, що вони працюють по GPRS, сигнал якого можна заглушити... Все ж пам’ятайте: що більше правильно встановлених і настроєних охоронних пристроїв у вашому автомобілі, тим складніше працювати автовикрадачеві.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com